Влизаме в сезона, в който ни се стои повече навън, отколкото вътре. Иска ни се да събираме слънчеви лъчи, да се радваме на природата и да се движим активно. Тогава сякаш се променят и навиците ни за хранене, като мазната храна отстъпва място на по-простата и свежа такава.
Дали сте се замисляли, че бурканите, които събират прах в кухненските ни шкафове могат да се превърнат в нещо повече от съхраняващи зимнина? Те крият потенциал, благодарение на който ще разполагате с прясно приготвени вкусотии всеки ден, подходяща за похапване в офиса, в парка, на разходка сред природата или където предпочетете, без да е необходимо затоплянето им.
Салатите в буркан набират популярност като лесно приготвен домашен обяд, заместващ вредните фаст фууд храни, когато сме на работа. В тях може да сложите любимите си зеленчуци, но и да направите по-питателна комбинация с бобови култури или нудълс.
Нека видим няколко засищащи комбинации, с които да се насладите на вкусно хапване под слънчевите лъчи.
Салата с хумус (6 порции)
Необходими продукти:
- 140 г замразени зърна едамаме или грах
- 200 г хумус
- 2 чушки в различни цветове, разполовени, почистени и нарязани на ситно
- Половин краставица, нарязана на ситно
- 200 г чери домати, нарязани на четвъртинки
- 2 големи моркова, обелени и настъргани на едро ренде
- Няколко стръка босилек
- 4 с.л. сурови тиквени семки
За дресинга:
- Сокът от 1 лимон
- 1 с.л. мед
- 2 с.л. хумус (от общото количество)
Начин на приготвяне:
- Започнете с дресинга. Сложете необходимите за него съставки в буркан, затворете го добре, добавете една с.л. вода и го разтръскайте, докато съставките се смесят. Оставете настрана.
- Сварете за около минута-две едамамето/граха. Изплакнете ги със студена вода, за да се охладят.
- Разпределете хумуса в 6 големи буркана. Върху него сложете част от зърната едамаме/грах, чушките, краставицата, чери доматите, листа босилек, моркова и тиквените семки. Завинтете капачките на бурканите.
- Така готовите салати може да съхранявате в хладилник до 24 часа. Полейте с дресинга непосредствено преди да ги похапнете.
Салата с нудълс, пиле и кокос (2 порции)
Необходими продукти:
- 2 парчета пилешки гърди
- 3 резена джинджифил
- 1 стрък лимонена трева
- 400 мл кокосово мляко
- 150 г яйчни нудъли
- 1-2 с.л. фъстъчено масло
- Шепа зелен фасул, изчистен и нарязан на парчета
- 12 разполовени чери домата
- 2 шепи бейби спанак
Начин на приготвяне:
- Сложете пилешките гърди, джинджифила, лимонената трева и кокосовото мляко в касерола и оставете на умерена степен на котлона да къкри. Подправете с щипка сол, след което намалете температурата и гответе за около 10-15 мин., докато пилето е готово. Махнете от огъня и оставете да изстине.
- Сгответе нудълса според указанията на опаковката.
- Извадете пилето от кокосовото мляко, разкъсайте го на конци, след което разредете фъстъченото масло с млякото, за да стане на гъст дресинг.
- Разпределете нудълса в 4 буркана. Върху тях сипете по малко от дресинга, или го запазете за преди момента на ядене. Прибавете зеления фасул, доматите, пилешкото и спанака. Затворете бурканите с капак и съхранявайте в хладилник.
Салата с гриловани зеленчуци (6-8 порции)
Необходими продукти:
- 1 патладжан, нарязан на кръгчета
- 1 тиквичка, нарязана на кръгчета
- 1 с.л. зехтин
- 2 домата, нарязани на едро
- 200 г сирене фета/овче/обикновено краве, натрошено
- 240 г нахут
- 100 г маслини каламата
- 50 г сушени домати
- ¼ краставица, почистена от семената и нарязана на едро
- 1 жълта/червена чушка, почистена и нарязана на едро
- Няколко листа мента
- Няколко стръка копър
За дресинга от маринован лук:
- 1 глава червен лук, нарязан на тънки полумесеци
- ½ с.л. семена кориандър
- 50 мл бял оцет
- Сокът от един лимон
- 100 мл екстра върджин зехтин
Начин на приготвяне:
- Започнете с дресинга. Сложете лука в средно голям тиган заедно със семената от кориандър, оцета и 50 мл вода. Гответе за около 15 мин., докато лукът омекне и порозовее. Оставете настрана да се охлади.
- Загрейте добре грил тиган, след което в него сложете нарязаните тиквичка и патладжан, поръсени със зехтин. Печете зеленчуците за 3-4 мин. от всяка страна до получаването на красиви резки от загар. Прехвърлете ги в чиния, подправете добре и оставете да изстинат.
- В тигана с готовия и охладен лук сипете сока от един лимон и зехтина. Подправете със сол при нужда, след което разпределете маринования лук на дъното на няколко буркана. Продължете с доматите, сиренето, нахута и маслините. Натиснете продуктите леко, за да направите място. Сложете сушените домати и малко от соса им, грилованите зеленчуци, краставицата, чушката, ментата и копъра. Завинтете капачката на буркана и съхранявайте в хладилника.
Салата с ориз, манго и скариди (1 порция)
Необходими продукти:
- 125 г сварен ориз басмати
- Шепа бейби спанак
- 50 г дребни скариди, сготвени
- ¼ зряло манго, нарязано на малки парчета
- ½ червено чили, почистено от семките и нарязано на ситно
- Половин шепа пресен кориандър, нарязан на едро
За дресинга:
- ½ с.л. соев сос
- 1 с.л. сусамово олио
- 1 с.л. оризов оцет
- ½ с.л. кафява захар
Начин на приготвяне:
- Направете дресинга, като в малко бурканче смесите всички продукти и го разтръскате добре до получаването на еднородна смес.
- Изсипете дресинга в голям буркан. Сипете ориза и приберете в хладилника, ако правите салатата от предната вечер, за да обядвате с нея.
- На следващата сутрин при ориза сложете спанака, скаридите, мангото, чилито и кориандъра. Оставете малко пространство между капачката и продуктите. Така лесно ще може да разтръскате буркана и да овкусите всички съставки с дресинга, когато дойде време да похапнете салатата.