Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Порция засищаща и вкусна храна не в чиния, а в буркан

Подарете си домашено приготвено хапване под слънчевите лъчи

Влизаме в сезона, в който ни се стои повече навън, отколкото вътре. Иска ни се да събираме слънчеви лъчи, да се радваме на природата и да се движим активно. Тогава сякаш се променят и навиците ни за хранене, като мазната храна отстъпва място на по-простата и свежа такава.

Дали сте се замисляли, че бурканите, които събират прах в кухненските ни шкафове могат да се превърнат в нещо повече от съхраняващи зимнина? Те крият потенциал, благодарение на който ще разполагате с прясно приготвени вкусотии всеки ден, подходяща за похапване в офиса, в парка, на разходка сред природата или където предпочетете, без да е необходимо затоплянето им.

Салатите в буркан набират популярност като лесно приготвен домашен обяд, заместващ вредните фаст фууд храни, когато сме на работа. В тях може да сложите любимите си зеленчуци, но и да направите по-питателна комбинация с бобови култури или нудълс.

Нека видим няколко засищащи комбинации, с които да се насладите на вкусно хапване под слънчевите лъчи.

Салата с хумус (6 порции)

Необходими продукти:

  • 140 г замразени зърна едамаме или грах
  • 200 г хумус
  • 2 чушки в различни цветове, разполовени, почистени и нарязани на ситно
  • Половин краставица, нарязана на ситно
  • 200 г чери домати, нарязани на четвъртинки
  • 2 големи моркова, обелени и настъргани на едро ренде
  • Няколко стръка босилек
  • 4 с.л. сурови тиквени семки

За дресинга:

  • Сокът от 1 лимон
  • 1 с.л. мед
  • 2 с.л. хумус (от общото количество)

Начин на приготвяне:

  1. Започнете с дресинга. Сложете необходимите за него съставки в буркан, затворете го добре, добавете една с.л. вода и го разтръскайте, докато съставките се смесят. Оставете настрана.
  2. Сварете за около минута-две едамамето/граха. Изплакнете ги със студена вода, за да се охладят.
  3. Разпределете хумуса в 6 големи буркана. Върху него сложете част от зърната едамаме/грах, чушките, краставицата, чери доматите, листа босилек, моркова и тиквените семки. Завинтете капачките на бурканите.
  4. Така готовите салати може да съхранявате в хладилник до 24 часа. Полейте с дресинга непосредствено преди да ги похапнете.

Салата с нудълс, пиле и кокос (2 порции)

Необходими продукти:

  • 2 парчета пилешки гърди
  • 3 резена джинджифил
  • 1 стрък лимонена трева
  • 400 мл кокосово мляко
  • 150 г яйчни нудъли
  • 1-2 с.л. фъстъчено масло
  • Шепа зелен фасул, изчистен и нарязан на парчета
  • 12 разполовени чери домата
  • 2 шепи бейби спанак

Начин на приготвяне:

  1. Сложете пилешките гърди, джинджифила, лимонената трева и кокосовото мляко в касерола и оставете на умерена степен на котлона да къкри. Подправете с щипка сол, след което намалете температурата и гответе за около 10-15 мин., докато пилето е готово. Махнете от огъня и оставете да изстине.
  2. Сгответе нудълса според указанията на опаковката.
  3. Извадете пилето от кокосовото мляко, разкъсайте го на конци, след което разредете фъстъченото масло с млякото, за да стане на гъст дресинг.
  4. Разпределете нудълса в 4 буркана. Върху тях сипете по малко от дресинга, или го запазете за преди момента на ядене. Прибавете зеления фасул, доматите, пилешкото и спанака. Затворете бурканите с капак и съхранявайте в хладилник.

Снимка: iStock by Getty Images

Салата с гриловани зеленчуци (6-8 порции)

Необходими продукти:

  • 1 патладжан, нарязан на кръгчета
  • 1 тиквичка, нарязана на кръгчета
  • 1 с.л. зехтин
  • 2 домата, нарязани на едро
  • 200 г сирене фета/овче/обикновено краве, натрошено
  • 240 г нахут
  • 100 г маслини каламата
  • 50 г сушени домати
  • ¼ краставица, почистена от семената и нарязана на едро
  • 1 жълта/червена чушка, почистена и нарязана на едро
  • Няколко листа мента
  • Няколко стръка копър

За дресинга от маринован лук:

  • 1 глава червен лук, нарязан на тънки полумесеци
  • ½ с.л. семена кориандър
  • 50 мл бял оцет
  • Сокът от един лимон
  • 100 мл екстра върджин зехтин

Начин на приготвяне:

  1. Започнете с дресинга. Сложете лука в средно голям тиган заедно със семената от кориандър, оцета и 50 мл вода. Гответе за около 15 мин., докато лукът омекне и порозовее. Оставете настрана да се охлади.
  2. Загрейте добре грил тиган, след което в него сложете нарязаните тиквичка и патладжан, поръсени със зехтин. Печете зеленчуците за 3-4 мин. от всяка страна до получаването на красиви резки от загар. Прехвърлете ги в чиния, подправете добре и оставете да изстинат.
  3. В тигана с готовия и охладен лук сипете сока от един лимон и зехтина. Подправете със сол при нужда, след което разпределете маринования лук на дъното на няколко буркана. Продължете с доматите, сиренето, нахута и маслините. Натиснете продуктите леко, за да направите място. Сложете сушените домати и малко от соса им, грилованите зеленчуци, краставицата, чушката, ментата и копъра. Завинтете капачката на буркана и съхранявайте в хладилника.

Снимка: iStock by Getty Images

Салата с ориз, манго и скариди (1 порция)

Необходими продукти:

  • 125 г сварен ориз басмати
  • Шепа бейби спанак
  • 50 г дребни скариди, сготвени
  • ¼ зряло манго, нарязано на малки парчета
  • ½ червено чили, почистено от семките и нарязано на ситно
  • Половин шепа пресен кориандър, нарязан на едро

За дресинга:

  • ½ с.л. соев сос
  • 1 с.л. сусамово олио
  • 1 с.л. оризов оцет
  • ½ с.л. кафява захар

Начин на приготвяне:

  1. Направете дресинга, като в малко бурканче смесите всички продукти и го разтръскате добре до получаването на еднородна смес.
  2. Изсипете дресинга в голям буркан. Сипете ориза и приберете в хладилника, ако правите салатата от предната вечер, за да обядвате с нея.
  3. На следващата сутрин при ориза сложете спанака, скаридите, мангото, чилито и кориандъра. Оставете малко пространство между капачката и продуктите. Така лесно ще може да разтръскате буркана и да овкусите всички съставки с дресинга, когато дойде време да похапнете салатата.

Дайте оценка:

Тагове: червен лук чери домати пилешко сирене