Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Перфектните ребра на грил в няколко стъпки

Насладете се на месо, което пада директно от кокала


Грилованите ребра са класиката на барбекюто и могат да бъдат невероятно вкусни, когато са приготвени правилно. Ето няколко стъпки, които ще ви помогнат да постигнете перфектния вкус и текстура на месото, с което ще изненадате не само гостите си, но и самите себе си.

Стъпка 1: Избор на правилните ребра

Изборът на качествени ребра е първата стъпка към успеха. Потърсете свински ребра с шарено месо и без прекалено много мазнина отгоре. Тези от по-младо животно са по-крехки, докато от по-възрастно са по-големи и месести.

Стъпка 2: Премахване на ципата

Премахването на тънката, жилава ципа от задната част на ребрата е важна задача, за да може подправките и сосовете да проникнат по-добре. Използвайте нож, за да повдигнете ципата в единия край, след което я хванете с кухненска хартия и я изтеглете.

Стъпка 3: Подготовка на марината или суха смес от подправки

Ребрата могат да бъдат мариновани или овкусени със суха смес от подправки. Марината с кисели съставки като оцет или лимонов сок помага на месото да стане по-крехко, докато сухата смес добавя аромат и хрупкава коричка.

Популярни съставки за сухата смес включват кафява захар, сол, черен пипер, чесън на прах, лук на прах, пушен червен пипер и чили на прах.

Снимка: iStock by Getty Images

Стъпка 4: Време за "почивка"

След като сте нанесли марината или сухата смес от подправки, оставете ребрата да престоят в хладилника поне няколко часа, а най-добре за цяла нощ. Това ще позволи на подправките да проникнат дълбоко в месото и да развият по-богат вкус.

Стъпка 5: Подготовка на грила

Подгответе грила на средна температура (около 120-130°C). Ако използвате дървени въглища, бутнете горещите въглища към едната страна на грила и поставете тава с вода под ребрата на другата страна. Ако използвате газов грил, включете само едната страна на горелките.

Стъпка 6: Готвене на ребрата

Поставете ребрата върху грила от страната без директна топлина, с костите надолу. Покрийте грила и гответе ребрата бавно за около 3-4 часа. Температурата трябва да се поддържа стабилна, за да се получи равномерно готвене. Ребрата са готови, когато месото лесно се отделя от костите.

Снимка: iStock by Getty Images

Стъпка 7: Нанасяне на сос

Последните 30 минути от готвенето, намажете ребрата със сос барбекю по ваш вкус. Това ще им придаде прекрасен блясък и ще увеличи вкусовете. Можете да използвате четка, за да нанасяте соса, след което да обръщате ребрата няколко пъти, за да получите равномерно покритие.

Стъпка 8: Сервиране

След като ребрата са готови, махнете ги от грила и ги оставете да "починат" за около 10-15 минути. Това ще позволи на соковете да се разпределят равномерно в месото, като така ще стане по-сочно. Нарежете ребрата между костите и сервирайте топли.

Дайте оценка:

Тагове: свинско сос барбекю