Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Как се бланшират картофи за пържене

Стават по-вкусни и не се разкашкват

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев

Бланширането е процес на частично готвене на картофите във вряща вода, което помага за запазването на техните хранителни вещества. При пържене бланшираните картофи остават меки отвътре и хрупкави отвън. Дори да звучи сложно, много лесно можете да си ги приготвите и у дома.

Снимка: iStock by Getty Images

Изберете правилните картофи

Те трябва да са пресни и твърди. Попитайте в магазина за плод и зеленчук кой сорт е най-подходящ за пържене.

Изплакнете картофите старателно под студена течаща вода, за да отстраните мръсотията от тях. Използвайте остър нож, за да изрежете всички зелени петна или кълнове, тъй като те могат да имат горчив вкус, и после ги обелете с белачка. Ако искате по-хрупкава коричка, не ги белете, а надраскайте ципата им с кухненско телче.

Следва нарязването им

Най-добре е да ги оформите на дълги ленти с дебелина от 0,5 см. Важно е всички резенчета да са с що-годе еднакъв размер, за да сте сигурни, че процесът по бланширане, а и после по пърженето им, ще се случи равномерно.

Водата

Напълнете голяма тенджера с около 2 литра вода и я сложете на силен огън. Оставете да заври. Междувременно си пригответе една решетъчна лъжица под ръка, за да извадите бланшираните картофи веднага щом са готови.

Ще ви трябва и сол

Когато водата започне да ври, подсолете я. Това не само ще подобри вкуса на картофите, но и ще предотврати тяхното слепване по време на процеса на бланширане. За 2 л вода ще ви е необходима около 1/2 с.л. сол.

Бланширането

Потопете нарязаните картофи във врящата вода и ги варете между 3 и 5 мин. Като ги потопите, варенето ще спре за малко. Посоченото по-горе време започва да се брои от момента, в който водата отново заври. Ако случайно сте избрали да нарежете картофите в друга предпочитана от вас форма, ето кратък наръчник колко време ще ви е необходимо за тяхното бланширане:

  • На четвъртинки (уеджис или картофи по селски): 5-7 мин.
  • Полумесеци: 4-6 мин.
  • Тънки филийки: 3-5 мин.

Проверката е висша форма на доверие

За да проверите дали картофите са готови, внимателно извадете един резен с помощта на решетъчната лъжица. Набодете го с вилица или клечка за зъби. Тя трябва да влезе лесно в него, но все пак и да срещне лека съпротива. В противен случай, продължете да варите още 30 сек. до 1 мин. и проверете отново.

Време е за ледена баня 

Пригответе купа с много студена вода и я напълнете с кубчета лед. Около една стандартна формичка за лед е минимумът. Извадете картофите от врящата вода с решетъчна лъжица и веднага ги потопете в ледената баня, докато напълно изстинат. Тук е и тайната на бланширането, защото тази "шокова терапия" спира процеса на готвене на секундата.

Накрая остава само да отцедите и подсушите вече бланшираните картофи и да ги изпържите във врящо олио. Ако пък няма да ви трябват веднага, замразете ги във фризера, за да си имате винаги подръка готови за пържене хрупкави картофки.

Снимка: iStock by Getty Images

Дайте оценка:

Тагове: сол олио пържене картофи вода

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче