Най-вкусните ястия често се правят с най-простите рецепти, а настоящата е отличен пример за това неписано правило. Спазвайте тези лесни стъпки и ще постигнете отлични резултати и у дома. Трябва ви само малко търпение и една нагорещена скаричка.
Няколко важни уточнения:
- За перфектните кебапчета на скара е добре да се спазва правилото 70/30. Тоест, мазните части в каймата трябва да са 30% от грамажа на джолана.
- Преди смилането на месото трябва да се отстранят жилите.
- Стъпката с престоя в хладилник е задължитела.
Необходими продукти:
- 1 кг свински джолан
- 1/2 с.л. черен пипер
- 1 чаена лъжичка кимион
- 150 мл газирана вода
- 2 чаени лъжички сол
- Ябълков оцет
Начин на приготвяне:
- Месото се почиства от жилите и се смила на ситно.
- Прехвърля се в купа, където се овкусява със солта, черния пипер и кимиона.
- Налива се газираната вода и всичко се омесва много старателно с ръце.
- Купата се покрива с найлоново фолио или капак и се оставя за 24 часа в хладилника.
- Кебапчетата се пекат на нагорещена скаричка и се обръщат от четирите страни, за да хванат характерните прегорели лентички.
- На всяко обръщане се поръсват с по няколко капки ябълков оцет.
Да ви е сладко! И не забравяйте да поднесете кебапчетата с пържени картофки със сирене и изстудена биричка.