Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Как да наточите нож на ръба на чаша или чиния

Този метод може да ви спаси в критични моменти


Ако ножът в кухнята ви се изтъпи и не разполагате с точило, решението на този проблем се намира в кухненския шкаф. Чашите и чиниите, които не са от стъкло или пластмаса, вършат чудесна работа и връщат към живот всички остриетата.

Използването на ненаточен нож може да бъде опасно, тъй като при рязане на по-твърди продукти вероятността да смени посоката, в която иначе го насочвате, е твърде голяма, а така се увеличава опасността от порязване. Добре заточените остриета улесняват работата и спестяват време, затова не е никак лоша идея да знаете простичък метод, с който да поддържате ножовете си винаги във форма.

Ето как да го постигнете:

  1. Вземете чаша или чиния и я обърнете с дъното нагоре.
  2. Хванете я здраво с ръка, след което поставете острието на ножа под ъгъл от 45 градуса върху външния ръб на дъното на съда.
  3. Плъзнете острието по ръба с равномерен натиск, както бихте го направили с обикновено точило.
  4. Направете го три пъти, след което обърнете острието от другата страна и повторете. Повторете още два пъти, като всеки път намалявате с по един път плъзгането на острието по съда. (следвайте правилото "три, две, едно")
  5. Внимателно избършете ножа с влажна кърпа и вече е готов за ползване.

Този метод по никакъв начин не замества точилото, което е задължителен елемент в кухнята, но ще ви спаси в критични момент.

Дайте оценка:

Тагове: нож

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче