Ако ножът в кухнята ви се изтъпи и не разполагате с точило, решението на този проблем се намира в кухненския шкаф. Чашите и чиниите, които не са от стъкло или пластмаса, вършат чудесна работа и връщат към живот всички остриетата.
Използването на ненаточен нож може да бъде опасно, тъй като при рязане на по-твърди продукти вероятността да смени посоката, в която иначе го насочвате, е твърде голяма, а така се увеличава опасността от порязване. Добре заточените остриета улесняват работата и спестяват време, затова не е никак лоша идея да знаете простичък метод, с който да поддържате ножовете си винаги във форма.
Ето как да го постигнете:
- Вземете чаша или чиния и я обърнете с дъното нагоре.
- Хванете я здраво с ръка, след което поставете острието на ножа под ъгъл от 45 градуса върху външния ръб на дъното на съда.
- Плъзнете острието по ръба с равномерен натиск, както бихте го направили с обикновено точило.
- Направете го три пъти, след което обърнете острието от другата страна и повторете. Повторете още два пъти, като всеки път намалявате с по един път плъзгането на острието по съда. (следвайте правилото "три, две, едно")
- Внимателно избършете ножа с влажна кърпа и вече е готов за ползване.
Този метод по никакъв начин не замества точилото, което е задължителен елемент в кухнята, но ще ви спаси в критични момент.