Бирата не е просто една разкошна разхладителна напитка. Тя може да бъде и тайната съставка, която може да издигне вкусът на всяко месо до нови висоти. Използването ѝ за мариноване води до постигане на един уникален вкус, който съчетава сладостта на малца, хмела и карамела със солеността на месото. Ето няколко кратки и полезни инструкции по темата.
Пилешко: Пилешките гърди и бутчета се мариноват отлично в светла бира като пилзнер или лагер. Комбинацията от киселинност и сладост в бирата помага за разграждането на жилавите влакна в пилето и го прави крехко и ароматно. Добавете пресни билки като розмарин, мащерка или градински чай.
Телешко: Тъмните бири като стаут или портър вършат чудеса с телешкото месо поради силния им и характерен вкус. Не забравяйте да оставите месото да престои между 12 и 24 часа в маринатата, за да поеме всички вкусове. Не забравяйте и да осолите месото добре преди това.
Свинско: Светлите бири са идеални за целта, а може да се използва и вайс. Те помагат за омекване на месото и добавят нотка сладост, която се допълва отлично с вкуса на свинското. Ако искате пък малко по-оригинален вкус, използвайте индийски пейл ейл (IPA).
Агнешко: И тук IPA-та ще свърши отлична работа. Тя ще помогне за задържането на влагата в месото, предотвратявайки изсъхването му по време на печене. Освен това ще добави и една уникална смесица от вкусове, които ще направят вашето агнешко наистина специално.
Пуешко: Подобно на пилето, пуешкото също обича светла бира. Използвайте пилзен или вайс бира, за да получите сочен и ароматен резултат след печене. Можете също така да добавите цитрусови плодове като лимон или портокал към маринатата.
Риба: Въпреки че обикновено не се свързва с мариноване в бира, рибата носи на кратка бирена "баня". За бяла риба, накиснете във вайс бира за 20 мин., а за риби с по-характерен вкус и силен аромат използвайте по-тъмни варианти на напитката. Този похват ще добави интересен вкус и ще направи месото по-сочно.
Не забравяйте, че ключът към успешното мариноване в бира е търпението. Оставете месото да престои в маринатата достатъчно дълго, за да може хубаво да поеме вкусовете на питието. Използвайте още кромид или червен лук, сол (защото разгражда белтъка и прави месото по-крехко), цитрусови плодове, чесън, пресни и сушени билки по ваш избор, черен и червен пипер, зехтин и за киселинност - сока от буркан кисели краставички или ябълков оцет и захар. А най-хубавото на този похват е, че често ви остава известно количество от бирата, което "ще трябва" да изпиете. Наздраве и приятно мариноване!