Сигурно сте чували или просто имате вярването, че пиенето и дори готвенето с топла вода от чешмата не е полезно за здравето. Причината, поради която го избягвате обаче, до голяма степен се дължи на начина, по който сте израснали и на човека, от когото сте се учили да готвите.
Понякога топлата вода от чешмата може да промени вкуса на храната, но някои хора я избягват заради по-сериозна причина - оловото, което се среща в старите водосточни тръби. Супата със странен вкус е едно, но вечерята, която е потенциално опасна за здравето, е съвсем друго.
Едно от правилата в химията гласи, че топлината ускорява реакцията и ако го съотнесем към водата ще видим как е по-вероятно топлата вода да провокира "изтеглянето" на токсични метали и замърсители от тръбите и бойлерите.
Причината за присъствието на олово в тръбите е много проста. То го предпазва от напукването и спукването им при рязка промяна на температурите. Ето защо този метал е все още предпочитан за тяхното изработване, макар в съвременните тръби той да е в много по-малко количество.
Погледнем ли към бойлерите ще видим, че те създават гостоприемна среда за развитието на бактерии, които обичат да се размножават в застояла вода, особено когато не са използвани достатъчно химикали за пречистването ѝ. Консумацията на топла вода направо от чешмата е потенциална заплаха за здравето, тъй като тези микроорганизми попадат директно в тялото.
За да се справите бързо с вредните бактерии във водата, достатъчно е да я кипнете от 1 до 3 минути. Това обаче не се отнася за оловото, което чрез крановете за гореща вода достига в по-големи количества в съдовете.
Затова специалистите препоръчват да се консумира само студена чешмяна вода и да изчаквате достатъчно време, за да се източи добре. За още по-добър ефект, използвайте филтриращи кани или други методи за пречистване на водата.