Необходими продукти:
- 200 г масло
- 100 г шоколад, 70% какао
- 100 г шоколад, 50% какао
- 175 г карамелен сос
- 1 ч.л. люспи морска сол
- 200 г фина кристална захар
- 4 средни яйца, на стайна температура
- 130 г обикновено брашно
- 50 г какао на прах
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната до 180°C.
- Намажете и след това покрийте 23 см квадратна тава за печене с хартия за печене.
- Разтопете маслото в среден тиган, начупете двата вида шоколад, след което свалете тигана от котлона и изчакайте да се разтопи.
- В малка купа смесете 175 г от карамела с 1 ч.л. люспи морска сол.
- Поставете останалия карамел в голяма купа със захарта и яйцата и разбийте с миксер или телена бъркалка до еднородна смес. Разбийте заедно с разтопения шоколад и масло.
- В друга купа смесете брашното, какаото на прах и щипка сол, след което пресейте тази смес върху шоколадовата. Разбийте кратко, докато стане гладка.
- Изсипете половината от брауни сместа в тавата и я разпределете равномерно със шпатула.
- С помощта на чаена лъжичка разпределете половината от соления карамел върху слоя брауни на 5 дебели, равномерно разположени ивици.
- Изсипете останалата брауни смес отгоре и я разпределете равномерно, като се стараете да не размествате карамела отдолу. Отгоре разпределете останалия карамел по същия начин на ивици. С дървено шишче или върха на нож прокарайте през карамела.
- Поръсете с още малко морска сол, след което печете 25-30 минути или докато се надигне до средата и отгоре се образува твърда коричка. Когато е готово, браунито леко ще се поклаща, когато разклатите тавата.
- Оставете го да се охлади напълно в тавата, след което го нарежете на квадрати.