Ряпата е зеленчук, който по външен вид прилича много на цвеклото, но всъщност произхожда от едно семейство с репичките и руколата и идва от земите на Средна Азия. Тази зеленчукова култура е отглеждана отпреди 3 хил. години в държави като Гърция, Китай и Япония, а с годините, пристигайки в Западна Европа, са създадени голямо разнообразие от сортове, големини и форми.
В България ряпата се отглежда от векове. Тя е устойчива на студ и обича светлината. Външната обвивка на най-често срещаните видове е оцветена в червено, виолетово, бяло и черно, но се намират и корени в жълтозеленикав и кафяв цвят. Вътрешността на ряпата обикновено е бяла и леко лютива, което обаче не важи са всичките ѝ сортове.
Тук най-разпространени са зимната бяла и черна ряпа, които ще намерите с лекота на пазара в студените дни.
Хубавото на този зеленчук е, че може да се съхранява на тъмно и хладно място чак до пролетта, което го прави страхотен продукт в кухнята, който да имате винаги подръка.
Ряпата е нискокалорична, богата на фибри, витамини, сред които С и тези от група В, минерали, като калий и магнезий, и антиоксиданти. Това я прави подходяща при здравословни диети и ежедневна консумация за поддържане на добрата работа на организма. Към полезните ѝ качества можем да добавим още, че помага на храносмилателната и сърдечно-съдовата системи, както и за поддържането на нормално телесно тегло.
В България най-вече консумираме ряпата настъргана в салата, в комбинация с други зеленчуци и плодове - моркови, цвекло, ябълка, зеле и др. Тя също е вкусна обаче печена, като този процес омекотява лютивината ѝ и изважда на показ сладкия ѝ вкус. Ряпата е много приятна в крем супи, добавена в зеленчукови или месни яхнии и дори като алтернатива на пържените картофки. Ако попаднете на корен с листа и те са все още свежи, не ги изхвърляйте, защото са ядливи.
За да съхраните за дълго време ряпата в добър вид, увийте я, но не стегнато, в найлонова торбичка и я приберете в контейнера на хладилника или на друго хладно и тъмно място.
Използвайте ряпата като интересен заместител, а защо не и като второ в добавка на картофеното пюре за гарнитура. Рецептата, която ще ви покажем, е изключително лесна и няма да ви отнеме допълнително време. Сервирайте пюрето към месо или зеленчукови ястия.
Необходими продукти:
- Сол на вкус
- 450 г ряпа, обелена и нарязана на кубчета
- 2-3 с.л. масло
- 1 ч.л. захар
- Щипка черен пипер
Начин на приготвяне:
- В голяма тенджера сложете вода, посолете я и я оставете да заври. След това сложете ряпата и варете, докато омекне - 20-30 мин.
- Отцедете зеленчука, поръсете с черен пипер, прибавете маслото, захарта и сол на вкус.
- С ръчна преса за картофи намачкайте ряпата до желаната консистенция (по-фино или пюре с повече бучки).
- Поднесете топло.