Думата "чътни" идва от Индия и се използва, за да обозначава силно подправени ястия (какъвто е и преводът й). Вкусното сладко има хиляди разновидности по света, а по замисъл основата му е плодова. Но доста хора си го приготвят и със зеленчуци. Важното е човек да усвои основната концепция в рецептата - варенето на избраните съставки в полукарамелизиран оцет.
Ябълковото чътни е с гъста консистенция и наситен вкус. Затова от него се слага по съвсем малко. Може да се използва като дресинг за салати или като основна съставка при правенето на хамбургери с телешко кюфте. Сладкото се използва и самостоятелно като дип за чипс или саламени пръчици или пък за гарниране на печени пресни картофи. Доста често се поднася и като задължителна част от платата със сирена. С него си подхождат и всякакъв вид панирани пържени изкушения - топени сиренца, панирани кашкавалчета и дори и пилешки хапки с корнфйлейкс. Ето и как може да бъде приготвено чътнито вкъщи.
Необходими продукти:
- 1.5 кг червени ябълки
- 370 г фурми
- 500 мл ябълков оцет
- 450 г тъмнокафява захар
- 450 г лук
- 250 г стафиди
- 3 ч.л. горчица, на семена
- 1 ч.л. лют червен пипер
- 2 ч.л. джинджифил, смлян
- 2 ч.л. горчица на прах
- 2 ч.л. сол
Начин на приготвяне:
- Обелете ябълките, отстранете сърцевината и семките и ги нарежете на кубчета с размер 1 см.
- Фурмите се отстраняват от костилките и се нарязват на ситно.
- Поставете средно голяма тенджера на силен огън.
- Добавете оцета и захарта. Оставете течността да заври и бъркайте, докато захарта се разтвори напълно.
- Лукът се обелва и се нарязва на ситно. Добавете го към тенджерата заедно с всички останали съставки. Разбъркайте и оставете сместа да заври.
- След това намалете огъня и оставете всичко да къкри за около 2 часа като разбърквате често докато чътнито се сгъсти и придобие текстурата на мармалад. (Ще се сгъсти допълнително, когато се охлади.)
- Свалете от огъня и веднага прехвърлете в стерилизирани буркани.