Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Пикантно чътни: Наследство от индийските традиции

Това сладко от ябълки се използва предимно за солени ястия

15’ Подготовка
60’ Време за готвене
15 Порции
2 Трудност

Думата "чътни" идва от Индия и се използва, за да обозначава силно подправени ястия (какъвто е и преводът й). Вкусното сладко има хиляди разновидности по света, а по замисъл основата му е плодова. Но доста хора си го приготвят и със зеленчуци. Важното е човек да усвои основната концепция в рецептата - варенето на избраните съставки в полукарамелизиран оцет.

Ябълковото чътни е с гъста консистенция и наситен вкус. Затова от него се слага по съвсем малко. Може да се използва като дресинг за салати или като основна съставка при правенето на хамбургери с телешко кюфте. Сладкото се използва и самостоятелно като дип за чипс или саламени пръчици или пък за гарниране на печени пресни картофи. Доста често се поднася и като задължителна част от платата със сирена. С него си подхождат и всякакъв вид панирани пържени изкушения - топени сиренца, панирани кашкавалчета и дори и пилешки хапки с корнфйлейкс. Ето и как може да бъде приготвено чътнито вкъщи.

Необходими продукти:

  • 1.5 кг червени ябълки
  • 370 г фурми
  • 500 мл ябълков оцет
  • 450 г тъмнокафява захар
  • 450 г лук
  • 250 г стафиди
  • 3 ч.л. горчица, на семена
  • 1 ч.л. лют червен пипер
  • 2 ч.л. джинджифил, смлян
  • 2 ч.л. горчица на прах
  • 2 ч.л. сол

Снимка: iStock by Getty Images

 

Начин на приготвяне:

  1. Обелете ябълките, отстранете сърцевината и семките и ги нарежете на кубчета с размер 1 см.
  2. Фурмите се отстраняват от костилките и се нарязват на ситно.
  3. Поставете средно голяма тенджера на силен огън.
  4. Добавете оцета и захарта. Оставете течността да заври и бъркайте, докато захарта се разтвори напълно.
  5. Лукът се обелва и се нарязва на ситно. Добавете го към тенджерата заедно с всички останали съставки. Разбъркайте и оставете сместа да заври.
  6. След това намалете огъня и оставете всичко да къкри за около 2 часа като разбърквате често докато чътнито се сгъсти и придобие текстурата на мармалад. (Ще се сгъсти допълнително, когато се охлади.)
  7. Свалете от огъня и веднага прехвърлете в стерилизирани буркани.

Дайте оценка:

Тагове: сол червен пипер горчица горчица на прах ябълки стафиди оцет джинджифил на прах

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче