Баницата е едно от най-обичаните печива в българската традиционна кухня. Разновидностите ѝ обаче са толкова много, че нищо не приключва до добре познатата на всички, съдържаща основно яйца и сирене.
В миналото хората са били поставени в условия, които са налагали да проявяват остър ум, за да изхранят многочленното си семейството. Затова голяма част от ястията ни са с прости съставки, но за сметка на това изключително вкусни.
Днес отворихме бабиния тефтер и видяхме някои интересни сладки баници, за чието съществуване сме почти сигурни, че дори не предполагате. Рецептите не са широко разпространени, но са достатъчно интересни, за да им дадем трибуна.
Сладка вита баница с цвекло
От Средногорието
Необходими продукти:
- 1 пакет кори за баница
- 200 мл олио
- 600 г цвекло
- 300 г захар
- 150 г счукани орехови ядки
Начин на приготвяне:
- Цвеклото се измива и се обелва, след което се настъргва на ситно ренде и се задушава в част от мазнината.
- На всяка кора, след като се поръси с малко олио, се слага малко от плънката с цвеклото и се поръсва с част от захарта и орехите.
- Кората се навива на руло и се поставя в намазена предварително тава.
- Преди да се сложи да се пече, баницата се поръсва отново с малко мазнина и се слага в предварително загрята фурна на 170 градуса.
- Пече се, докато се зачерви.
Сладка редена баница с тиква и праз
Димово
Необходими продукти:
- 1.5 кг тиква
- 100 г праз
- 300 мл олио
- 300 г захар
- 1 пакет кори за баница
Начин на приготвяне:
- Тиквата се сварява и се намачква с вилица.
- Ситно нарязаният праз се задушава в част от мазнината и се смесва с тиквата и захарта. Разбърква се и се отстранява от огъня.
- В предварително намазнена тава се слагат една по една корите, като върху всяка се разстиля част от плънката. Реденето се завършва с кора без плънка, която се поръсва с мазнина.
- Баницата се пече на умерена фурна до готовност.
Сиропирана вита баница с орехови ядки
Видинско
Необходими продукти:
- 200 мл олио
- 300 г счукани орехови ядки
- 5 ч.ч. захар
- 1 пакет кори за баница
Начин на приготвяне:
- Всяка кора се поръсва с мазнина, след което върху нея се ръсят част от ореховите ядки.
- Завива се на руло и се поставя в предварително намазнена тава.
- Накрая баницата се маже с олио и се слага да се пече.
- От захарта се приготвя сироп, като тя, заедно с 1 л вода, се кипва на котлона, докато се разтопи.
- Когато баницата изстине се полива със сиропа и се оставя да го попие добре.