Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

От тефтера на баба: Няколко вида сладки баници, за които дори не подозирате

Бисери от традиционната българска кухня


Баницата е едно от най-обичаните печива в българската традиционна кухня. Разновидностите ѝ обаче са толкова много, че нищо не приключва до добре познатата на всички, съдържаща основно яйца и сирене. 

В миналото хората са били поставени в условия, които са налагали да проявяват остър ум, за да изхранят многочленното си семейството. Затова голяма част от ястията ни са с прости съставки, но за сметка на това изключително вкусни. 

Днес отворихме бабиния тефтер и видяхме някои интересни сладки баници, за чието съществуване сме почти сигурни, че дори не предполагате. Рецептите не са широко разпространени, но са достатъчно интересни, за да им дадем трибуна.

Снимка: iStock by Getty Images • Снимката е с илюстративна цел

Сладка вита баница с цвекло

От Средногорието

Необходими продукти:

  • 1 пакет кори за баница
  • 200 мл олио
  • 600 г цвекло
  • 300 г захар
  • 150 г счукани орехови ядки

Начин на приготвяне:

  1. Цвеклото се измива и се обелва, след което се настъргва на ситно ренде и се задушава в част от мазнината.
  2. На всяка кора, след като се поръси с малко олио, се слага малко от плънката с цвеклото и се поръсва с част от захарта и орехите.
  3. Кората се навива на руло и се поставя в намазена предварително тава.
  4. Преди да се сложи да се пече, баницата се поръсва отново с малко мазнина и се слага в предварително загрята фурна на 170 градуса.
  5. Пече се, докато се зачерви.

Сладка редена баница с тиква и праз

Димово

Необходими продукти:

  • 1.5 кг тиква
  • 100 г праз
  • 300 мл олио
  • 300 г захар
  • 1 пакет кори за баница

Начин на приготвяне:

  1. Тиквата се сварява и се намачква с вилица.
  2. Ситно нарязаният праз се задушава в част от мазнината и се смесва с тиквата и захарта. Разбърква се и се отстранява от огъня.
  3. В предварително намазнена тава се слагат една по една корите, като върху всяка се разстиля част от плънката. Реденето се завършва с кора без плънка, която се поръсва с мазнина.
  4. Баницата се пече на умерена фурна до готовност.

Снимка: iStock by Getty Images

 

Сиропирана вита баница с орехови ядки

Видинско

Необходими продукти:

  • 200 мл олио
  • 300 г счукани орехови ядки
  • 5 ч.ч. захар
  • 1 пакет кори за баница

Начин на приготвяне:

  1. Всяка кора се поръсва с мазнина, след което върху нея се ръсят част от ореховите ядки.
  2. Завива се на руло и се поставя в предварително намазнена тава.
  3. Накрая баницата се маже с олио и се слага да се пече.
  4. От захарта се приготвя сироп, като тя, заедно с 1 л вода, се кипва на котлона, докато се разтопи.
  5. Когато баницата изстине се полива със сиропа и се оставя да го попие добре.

Дайте оценка:

Тагове: баница вита баница кори за баница