Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Неустоимото манго и три вдъхновяващи рецепти, с които да го поканите у дома

Екзотиката в чиния


Слънчевото манго е предвестник на пролетта и лятото. Неговият искрящо жълт цвят привлича с великолепието си и ни подканя да заживеем в безгрижността му.

Вдъхновени от този заслужаващ вниманието ни плод, сме ви приготвили няколко вълнуващи рецепти, с които да поканите лятото у дома. Ето кои са те.

Свежа салата с манго и ананас (6 порции)

Необходими продукти:

  • 1 ананас
  • 2 узрели плода манго
  • 1 по-голям домат, почистен от семките и нарязан на кубчета
  • ½ глава червен лук, нарязан на ситно
  • 1 люта чушка, почистена от семената и нарязана на ситно
  • 1/3 връзка кориандър, нарязан на ситно
  • Настърганата кора от 1 лайм
  • 2 с.л. лимонов сок
  • ½ с.л. сол
  • 1 опаковка тортила чипс

Начин на приготвяне:

  1. Почистете ананаса от кората, листата и твърдата му вътрешност, след което го нарежете на кубчета. За тази рецепта ще са ви необходими около 3 ч.ч. от плода.
  2. Идва ред и на мангото. Разрежете го покрай костилката, махнете кората и нарежете отново на кубчета.
  3. В купа сложете ананаса, мангото, домата, лука, лютата чушка и кориандъра. Рaзбъркайте.
  4. Поръсете кората от лайм, сипете лимоновия сок и овкусете със сол.
  5. Готовата салата приберете в хладилника за около 30 мин., за да се охлади. Сервирайте с тортила чипс.
  6. Салатата е подходяща за гарнитура към грилована риба и месо.

Пиле по тайландски с манго (4 порции)

Необходими продукти:

За соса от манго:

  • 2 узрели плода манго
  • 3 скилидки чесън
  • 2 листа от лайм, почистени от средната жилка и нарязани на тънки лентички
  • 1 чили, почистено от семките и нарязано на кубчета
  • Парче джинджифил колкото палец, нарязано на филийки
  • Сокът от ½ лайм
  • 2 с.л. рибен сос
  • 1 и ½ с.л. соев сос
  • 1 с.л. оризов оцет
  • 1 с.л. кафява захар
  • ¼ с.л. куркума

За пилето:

  • 1 ч.ч. брашно
  • ½ ч.л. сол
  • ½ ч.ч. фъстъчено или кокосово олио
  • Около 600 г обезкостени и почистени пилешки гърди, нарязани на 5 см филийки
  • 1 голяма червена чушка, нарязана на едро
  • ½ манго, обелено и нарязано на едро
  • 3-4 с.л. кокосово мляко или вода
  • Кориандър за поръсване

Начин на приготвяне:

  1. Сложете всички необходими съставки за соса в чопър или блендер и блендирайте до получаването на гладка смес.
  2. В купа смесете брашното и солта. Оваляйте пилето в тях.
  3. Загрейте голям тиган (може и уок) на средна температура. Сложете олио и изпържете пилето, докато придобие златист цвят.
  4. Почистете тигана/уока. Загрейте отново на средна степен на котлона, сипете соса от манго и прибавете червената чушка. Оставете да заври леко, след което намалете температурата. Сосът трябва да къкри.
  5. Ако сосът стане твърде гъст, добавете кокосовото мляко/водата. Нека къкри 3-4 мин., докато чушката омекне, но все още е леко хрупкава.
  6. Сложете пърженото пиле и внимателно го разбъркайте, за да се покрие от соса.
  7. По желание прибавете парчета прясно манго, отново разбъркайте. Сервирайте ястието топло.

Чийзкейк с манго (16 парчета)

Необходими продукти:

За блата:

  • 2 с.л. масло
  • 1 ч.ч. и малко трохи от бисквити (не много сладки)

За крема:

  • 1 ч.ч. почистено прясно манго
  • 2 с.л. вода
  • Няколко капки есенция от кокос (по желание)
  • Около 900 г крема сирене на стайна температура
  • 1 ч.ч. захар
  • 5 големи яйца
  • 1 с.л. брашно

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 150 градуса. Застелете кръгла тава с падащо дъно и диаметър 23 см с хартия за печене (както дъното, така и стените). Намазнете хартията с кокосово олио.
  2. В купа смесете бисквитените трохи, които лесно може да направите като сложите бисквити в блендер или чопър, заедно с разтопеното, но не горещо масло. Разбъркайте добре.
  3. Готовата бисквитена смес разпределете на дъното на тавата. Притиснете хубаво с помощта на дъното на чаша. Оставете в хладилника да стегне.
  4. Сложете мангото в чопър/блендер заедно с 2 с.л. вода и есенцията от кокоса (по желание). Блендирайте добре до получаването на пюре. Ако мангото не е много сладко, може да прибавите 2 ч.л. захар, за да го подсладите.
  5. Сложете крема сиренето в голяма купа. Прибавете захарта и разбийте с миксер на ниска степен, докато сместа стане гладка.
  6. Добавете яйцата едно по едно към крема сиренето, като бъркате непрекъснато с миксера на бавна степен. Сложете половината пюре от манго и изсипете брашното. Разбъркайте на ръка или с миксер на бавна степен.
  7. Изсипете сместа в тавата върху охладения блат и загладете.
  8. Разпределете с чаена лъжичка останалото пюре от манго върху крема, като всяка лъжичка от пюрето трябва да е на половин см разстояние от другата. С помощта на дървен шиш напrавете спираловидно движение от центъра към края на тавата през пюрето от манго. Така ще се получи красива фигура.
  9. Печете чийзкейка за около 1 час и 10 мин. Дори готов, при разклащане може да изглежда суров, но след като го извадите, ще стегне допълнително.
  10. Преди сервиране, оставете да се охлади напълно, за да го извадите лесно от тавата.

Дайте оценка:

Тагове: червен лук домати ананас яйца крема сирене обикновени бисквити манго

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче