Слънчевото манго е предвестник на пролетта и лятото. Неговият искрящо жълт цвят привлича с великолепието си и ни подканя да заживеем в безгрижността му.
Вдъхновени от този заслужаващ вниманието ни плод, сме ви приготвили няколко вълнуващи рецепти, с които да поканите лятото у дома. Ето кои са те.
Свежа салата с манго и ананас (6 порции)
Необходими продукти:
- 1 ананас
- 2 узрели плода манго
- 1 по-голям домат, почистен от семките и нарязан на кубчета
- ½ глава червен лук, нарязан на ситно
- 1 люта чушка, почистена от семената и нарязана на ситно
- 1/3 връзка кориандър, нарязан на ситно
- Настърганата кора от 1 лайм
- 2 с.л. лимонов сок
- ½ с.л. сол
- 1 опаковка тортила чипс
Начин на приготвяне:
- Почистете ананаса от кората, листата и твърдата му вътрешност, след което го нарежете на кубчета. За тази рецепта ще са ви необходими около 3 ч.ч. от плода.
- Идва ред и на мангото. Разрежете го покрай костилката, махнете кората и нарежете отново на кубчета.
- В купа сложете ананаса, мангото, домата, лука, лютата чушка и кориандъра. Рaзбъркайте.
- Поръсете кората от лайм, сипете лимоновия сок и овкусете със сол.
- Готовата салата приберете в хладилника за около 30 мин., за да се охлади. Сервирайте с тортила чипс.
- Салатата е подходяща за гарнитура към грилована риба и месо.
Пиле по тайландски с манго (4 порции)
Необходими продукти:
За соса от манго:
- 2 узрели плода манго
- 3 скилидки чесън
- 2 листа от лайм, почистени от средната жилка и нарязани на тънки лентички
- 1 чили, почистено от семките и нарязано на кубчета
- Парче джинджифил колкото палец, нарязано на филийки
- Сокът от ½ лайм
- 2 с.л. рибен сос
- 1 и ½ с.л. соев сос
- 1 с.л. оризов оцет
- 1 с.л. кафява захар
- ¼ с.л. куркума
За пилето:
- 1 ч.ч. брашно
- ½ ч.л. сол
- ½ ч.ч. фъстъчено или кокосово олио
- Около 600 г обезкостени и почистени пилешки гърди, нарязани на 5 см филийки
- 1 голяма червена чушка, нарязана на едро
- ½ манго, обелено и нарязано на едро
- 3-4 с.л. кокосово мляко или вода
- Кориандър за поръсване
Начин на приготвяне:
- Сложете всички необходими съставки за соса в чопър или блендер и блендирайте до получаването на гладка смес.
- В купа смесете брашното и солта. Оваляйте пилето в тях.
- Загрейте голям тиган (може и уок) на средна температура. Сложете олио и изпържете пилето, докато придобие златист цвят.
- Почистете тигана/уока. Загрейте отново на средна степен на котлона, сипете соса от манго и прибавете червената чушка. Оставете да заври леко, след което намалете температурата. Сосът трябва да къкри.
- Ако сосът стане твърде гъст, добавете кокосовото мляко/водата. Нека къкри 3-4 мин., докато чушката омекне, но все още е леко хрупкава.
- Сложете пърженото пиле и внимателно го разбъркайте, за да се покрие от соса.
- По желание прибавете парчета прясно манго, отново разбъркайте. Сервирайте ястието топло.
Чийзкейк с манго (16 парчета)
Необходими продукти:
За блата:
- 2 с.л. масло
- 1 ч.ч. и малко трохи от бисквити (не много сладки)
За крема:
- 1 ч.ч. почистено прясно манго
- 2 с.л. вода
- Няколко капки есенция от кокос (по желание)
- Около 900 г крема сирене на стайна температура
- 1 ч.ч. захар
- 5 големи яйца
- 1 с.л. брашно
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 150 градуса. Застелете кръгла тава с падащо дъно и диаметър 23 см с хартия за печене (както дъното, така и стените). Намазнете хартията с кокосово олио.
- В купа смесете бисквитените трохи, които лесно може да направите като сложите бисквити в блендер или чопър, заедно с разтопеното, но не горещо масло. Разбъркайте добре.
- Готовата бисквитена смес разпределете на дъното на тавата. Притиснете хубаво с помощта на дъното на чаша. Оставете в хладилника да стегне.
- Сложете мангото в чопър/блендер заедно с 2 с.л. вода и есенцията от кокоса (по желание). Блендирайте добре до получаването на пюре. Ако мангото не е много сладко, може да прибавите 2 ч.л. захар, за да го подсладите.
- Сложете крема сиренето в голяма купа. Прибавете захарта и разбийте с миксер на ниска степен, докато сместа стане гладка.
- Добавете яйцата едно по едно към крема сиренето, като бъркате непрекъснато с миксера на бавна степен. Сложете половината пюре от манго и изсипете брашното. Разбъркайте на ръка или с миксер на бавна степен.
- Изсипете сместа в тавата върху охладения блат и загладете.
- Разпределете с чаена лъжичка останалото пюре от манго върху крема, като всяка лъжичка от пюрето трябва да е на половин см разстояние от другата. С помощта на дървен шиш напrавете спираловидно движение от центъра към края на тавата през пюрето от манго. Така ще се получи красива фигура.
- Печете чийзкейка за около 1 час и 10 мин. Дори готов, при разклащане може да изглежда суров, но след като го извадите, ще стегне допълнително.
- Преди сервиране, оставете да се охлади напълно, за да го извадите лесно от тавата.