Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Леката кокосова вода, която умее да хидратира тялото по най-добрия начин

Без мазнини и излишни калории


Кокосовата вода е бистрата течност, която се намира във вътрешността на младите зелени кокосови орехи. Тя е различна от кокосовото мляко, което се добива от месестата част на зрелите кокосови орехи и има кремообразна текстура и бял цвят.

Тази вода е естествено сладка и освежаваща и съдържа минимално количество калории и мазнини.

Какво съдържа

Кокосовата вода е богата на различни хранителни вещества, които блягоприятстват работата на организма. Сред най-основните са:

Електролити

Кокосовата вода съдържа калий, натрий, магнезий и калций, които са важни за поддържането на електролитния баланс в организма. Те помагат за хидратацията и поддържането на нормалната функция на мускулите и нервите в тялото.

Антиоксиданти

Те помагат в борбата със свободните радикали и намаляват оксидативния стрес в организма.

Витамини и минерали

Тази вода е богата на витамини като витамин C и витамини от групата B, както и на минерали като цинк, желязо и манган.

Има ниско съдържание на калории и мазнини

Кокосовата вода е нискокалорична напитка, която я прави подходяща за хора, които следят или редуцират теглото си.

Снимка: Unsplash

Ползи за здравето

Една от най-значимите характеристики на кокосовата вода е способността ѝ да осигурява ефективна хидратация, благодарение на високото си съдържание на електролити. Тя е особено полезен след интензивни физически натоварвания или в горещо време. Освен това, кокосовата вода съдържа ензими като фосфатаза и каталаза, които подпомагат храносмилателния процес, като улесняват разграждането на храната и усвояването на хранителните вещества.

И още - калият, присъстващ в кокосовата вода, играе важна роля в регулирането на кръвното налягане, като допринася за поддържането на здравето на сърдечно-съдовата система. Тези свойства правят кокосовата вода ценен съюзник в поддържането на цялостното здравословно състояние на организма.

Приложения в кулинарията

Кокосовата вода може да се използва по различни начини в кулинарията. Тя е чудесна в напитки, смутита и коктейли, тъй като си подхожда с много от плодовете. В азиатската кухня тя присъства като основа за супи, придавайки лек и сладък вкус на ястията.

Разбира се, не можем да пропуснем и десертите, където кокосовата вода се намира в свои владения. Желета, пудинги и сладоледи - това е само част от начините, по които да се насладите на лекия ѝ и освежаващ аромат.

Дори да звучи странно, понякога добавянето на тази сладка вода към маринати за месо помага то да стане по-крехко, а присъствието ѝ в сосове ги превръща в истински екзотични и вълнуващи.

Дайте оценка:

Тагове: кокосов орех коктейл