Всички сме запознати, че в готварството отдавна е навлязло мастилото от сепия, но тук става дума за нова мода - мастилото от калмари. Неговото нарастващо търсене, също и увеличаването на продуктите, съдържащи го в себе си, бавно започват да го превръщат във все по-често употребявана съставка.
Това е тенденция, която по всичко личи, че ще печели все повече и повече фенове и няма да е пресилено да кажем, че е възможно скоро всички да започнат да говорят за този продукт.
А, къде може да се използва това мастило?
Веднага поясняваме:
- В различни видове хляб - обикновено го използват за приготвяне на питки за бургери;
- В различните видове паста - точно както се използва и мастило от сепия;
- За оцветяване на ризото.
Като цяло, където и да сме използвали мастило от сепия, сега можем да го заменим с мастило от калмари.
Но каква е разликата между мастилото от калмари и мастилото от сепия?
За мнозина вкусът на двете е почти еднакъв. За други - мастилото от калмари е малко по-солено от това на сепията. И накрая, има много хора, които ще побързат да кажат, че с удоволствие биха използвали тази съставка, защото са чували, че крие безброй ползи за здравето. Според експертите обаче това все още не е напълно доказано.