Първото издание на Фестивала на Горнооряховското гърне вече се подготвя да посрещне любителите на кулинарията от 4 до 6 октомври, предава БТА, позовавайки се на пресцентъра на общината.
На 4 октомври в Горна Оряховица ще бъде поставено началото на нов фестивал, прославящ бита и кулинарните традиции на региона. Целта е да бъдат съхранени, популяризирани и предадени към поколенията автентичните рецепти и традиции в приготвяне на характерното за околностите блюдо от телешки жили, приготвени в глинено гърне. Горнооряховското гърне съществува още от Възрожденската епоха, утвърждава се във времето и се превръща в една от емблемите на града.
Традиционно то се е приготвяло през зимните месеци в глинен съд, като са се добавяли зеленчуци и червено вино от горнооряховските изби, а капакът плътно се е запечатвал с тесто. Рецептата е целяла оползотворяване не само на чистото месо, но и на жилите от телешкото или говеждо месо, които по принцип се отстраняват. С богатството от местни подправки и специфичното приготвяне се постига неповторим вкус - превърнал се в една от емблемите на горнооряховската кухня.
Първото издание на празника ще бъде тридневно, а събитията, които са предвидени ще се състоят в пространството около летния театър в Горна Оряховица. През трите фестивални дни ще бъдат приготвяни ястия от шеф готвачите Велизар Игнатов, Станимир Радичев, Царина Цанева и Ивайло Иванов.
А в предиобедните часове на 6 октомври (неделя), посетителите ще могат да опитат и ястия от горнооряховско, приготвени от най-добрите кулинари от читалищата в общината. В първото си издание фестивалът ще посрещне над 400 самодейци от околността, както и занаятчии.
Гост-изпълнителите Райна, Емилия и формация "Големи Родопски гайди" с ръководител Стефан Янев ще обогатят фолклорната програма с народни песни и мелодии.
В рамките на Фестивала на Горнооряховското гърне ще се състои своеобразна разходка в миналото с ревю на традиционни български носии. "Хоротропанка около гърнето" ще се извие в първата вечер на четвърти октомври.