За основата:
1 белтък
3 с.л. захар
щипка сол
1 к.л. лимонов сок
120 г смлени орехи или други ядки
Чийзкейк:
250 г крема сирене
2 яйца + 1 жълтък
200 мл кондензирано мляко (или сметана със захар)
ванилия
1 ч.л. канела
1/2 ч.л. настъргано индийско орехче
щипка сол
300 г пюре от печена тиква
Глазура:
2 с.л. захар
100 мл кондензирано мляко
орехи
По желание:
в чийзкейка - 1-2 с.л. нишесте за по-голяма плътност
Основата:
Белтъкът се разбива на сняг заедно с лимоновия сок и щипка сол. Постепенно се прибавя захарта, като разбиването продължава до пълното й усвояване и получаване на гладка лъскава смес.
Добавят се смлените ядки и сместа се разбърква с шпатула.
Изсипва се във форма за печене с диаметър 16-18 см, като по желание се разпределя и по стените. Оформя се борд.
Основата на сладкиша се пече в предварително загрята на 180 С фурна за около 20 мин.
Изважда се от фурната и се оставя настрани.
Чийзкейк:
Крема сиренето се разбива, добавят се яйцата, едно по едно, кондензираното мляко, ароматите и всичко се разбива добре с миксер.
Тиквеното пюре се смесва с горната смес и се разбърква добре.
Чийзкейкът се изсипва в изпечената основа (Добре е стените на съда да се намажат с масло.).
Сладкишът се пече 10 минути в предварително загрята на 200 С фурна и след това още 1 час на 160 С. Оставя се да изстине във фурната. След това се прибира в хладилник за няколко часа.
Глазура:
Захарта се загрява в дълбок съд до карамелизиране. Излива се кондензираното мляко (може да се замени със сметана) и се разбърква енергично до завиране.
Глазурата се излива върху студения сладкиш.
Украсява се със запечени орехи и тиква.
Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter
Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност