Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

за сладкото маслено тесто:
300 г бяло брашно
200 г студено масло
100 г кристална захар
1 яйце
5 г канела на прах
1 ванилия на прах

за пълнежа:
100 г бели стафиди
50 г сушена папая
50 г сушено манго
100 г натурални черни фурми
100 г сушени сливи без костилка
100 г сушени смокини
100 г орехови ядки
1 голяма ябълка
1 ч.л. настъргана портокалова кора
пудра захар за поръсване


За масленото тесто смесете брашното с ванилията и канелата в голяма купа. Нарежете студеното масло на малки кубчета и го добавете към тях. С пръсти стрийте добре маслото, за да се получат много фини трохи. Не задържайте прекалено дълго ръцете си в сместа, за да не се затопли маслото и да се разтопи. Прибавете захарта и разбъркайте. Сипете разбитото предварително яйце и замесете масленото тесто. Оформете на топка. Завийте в домакинско фолио и оставете на студено да почине 30 минути.

Нарежете всички сушени плодове на малки парченца, с изключение на страфидите. Почистете ябълката от семките и дръжката. Настържете я на ренде, без да я белите. Добавете я към сушените плодове заедно с портокаловата кора и начупените на дребно орехови ядки.

Разточете 2/3 от тестото с дебелина 3 мм. Изрежете кръгове с диаметър малко по-голям от този на формите ви за тарталети. Притиснете към дъното и стените на формите и отстранете излишното по краищата. Напълнете ги с приготвената плънка от сушени плодове с лек връх. Разточете останалото тесто и изрежете с форми за сладки фигурки на коледна тема. Украсете отгоре тарталетите с тях и леко притиснете с длан. Сложете формите в плитка тава и печете в загрята фурна на 200 градуса до зачервяване.

След готовност ги извадете и оставете да се охладят. Ако формичките ви нямат отделящо се дъно, много внимателно ги обърнете в длан и с леко стискане краищата на формата ги освободете. Поръсете с пудра захар.

Дайте оценка:

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче