Ангелска погача

Категория: / Коледа
Време за приготвяне:
60 минути
от: Violeta Matevaна 05.12.2015г.

Продукти

1 пакет суха мая
700 г брашно
1 с.л. захар
1 равна с.л. сол
200 г заквасена сметана
200 мл прясно мляко
50 мл топла вода за маята
50 г олио за намазване на лентите и 3 с.л. олио за тестото
семена микс за поръсване
1 жълтък за намазване

Начин на приготвяне

Маята се разбива в топлата вода със захарта и 2 с.л. брашно на кашичка, оставя се за 10 минути да бухне. Сипва се в брашното и със заквасената сметана, прясното мляко, олиото и солта се замесва меко тесто. Втасва на топло 40 минути.

Разделя се на 8-9 равни части. Отделя се една част за средата, оформя се на лента, навиваме на руло, а после се завива на охлюв. Поставя се в средата на намаслена тава. От втората част се оформят малки топчета, оваляни в семена и поставени в средата на прегънатото, като подкови руло. Всяка останала част се разточва на лента с дължина 50 см и ширина 6-7 см, намазваме с олио и се навива на руло.

Краищата на полученото руло се изтъняват и се завиват навън като подкова (виж снимката за яснота). Наредената погача се намазва с разбит жълтък с 1 с.л. вода и се поръсва сусам и украса по избор. Оставя се за 20 минути и се пече в умерена фурна до готовност.

Коментари