захар
масло
ванилия
канела
Дюли
Измивам, режа на две и почиствам от семките и около тях и ги намазвам с лимон по отрязаното и издълбаното, за да не потъмняват. Слагам ги с кората надолу в тава, покрита с пергаментова хартия и добавям 200 мл вода. Пека ги 40-50 мин. на 200+ градуса до омекване.
След като загори на места отгоре ги вадя, леко ги намазвам с масълце отгоре, поръсвам с малко захар и пак ги връщам във фурната.
След 5-7 мин. пак ги вадя и ги понадупчвам с вилица, като внимавам да не пробивам кората. Напълвам издълбаното място със сока и ги поръсвам с кафява захар.
Тук, по желание, могат да се поръсят с натрошени или смлени орехи. Пак ги връщам във фурната за още 5-6 мин. И вече трябва да са готови, но всеки може да прецени до каква степен да ги запече отгоре. Вадя ги (или минута – две преди да ги извадя) и поръсвам леко с канела.
Преди поднасяне, може да се поръсят с пудра захар.
Сок
След като сме сложили дюлите да се пекат, почистеното от средата на дюлите го слагам да поври заедно с 250 мл вода около 25-30 мин. на слаб котлон. Когато сокът се редуцира на половина, го прецеждам и оставям само сока. Слагам в него едно парченце, около 3-4 см., ванилова шушулка и добавям и една препълнена супена лъжица кафява захар. Продължава да си къкри още 10-15 минути и е готово.
Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter
Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност