Плетен тутманик

Категория: / Тестени
Време за приготвяне:
180 минути
от: Татяна Ковачевана 29.04.2014г.

Продукти

Брашно - 1 кг
Прясно мляко - 200 мл
Кисело мляко - 200 г
Мая - 40 г
Яйца - 3 бр.
Масло - 60 г
Сирене - 300 г
Олио - 20 мл
Сол - 15 г
Захар - 5 г
Сусамово семе за поръсване

Начин на приготвяне

1. Маята и захарта се разтварят в затопленото прясно мляко. Добавя се пресято брашно до рядка кашичка и сместа трябва да втаса за 30 минути.
2. С две яйца и един белтък, кисело мляко, олио,сол и останалата част от брашното се замесва меко тесто. То също трябва да втаса до 1 час.
3. Тестото се разделя на четири части. Три от тях са еднакви и от тях се разточват кори. Всяка една от тях се намазва с масло и се поръсва с натрошено сирене. Завива се на руло и леко се усуква. С трите рула се сплита плитка, която се увива около четвъртата част от тестото. Това е показано на втората снимка.
4. Питката се намазва с жълтък, разбит в малко кисело мляко. Поръсва се със сусам, втасва за около един час и се пече за 40 минути при 180 градуса.

Коментари