Баклава с локум, круши, лешници и стафиди

Категория: / Десерти
Време за приготвяне:
60 минути
от: Dunia Atanasovaна 09.02.2014г.

Продукти

1 пакет кори за баница
2 кутии обикновен локум
1 чаена чаша кисело мляко
1 чаена лъжица сода за хляб
1 чаена чаша захар
3 супени лъжици олио
2 ванилии
2 чаени чаши нарязан плод на дребни парченца.
/Може и настъргани ябълки или круши или друг плод по желание. Ако е по-мек плодът, нарязан на парченца. Ако е по-твърд - настърган./
½ чаена чаша едро нарязани орехи, бадеми или лешници
½ чаена чаша стафиди

За сиропа:
 
1 1/2 чаена чаша вода
1 чаена чаша захар
100 грама масло
1 ванилия

Начин на приготвяне

Вземат се 2 по 2 кори за баница, като се намазва първият лист, поставя се другият отгоре и в края на тясната част се слага по няколко супени лъжици от плънката, която се прави от 1 чаена чаша кисело мляко, 1 чаена лъжичка сода за хляб, 1 чаена чаша захар, 2 ванилии, 3 супени лъжици олио, като вътре изсипваме нарязаните плодове, лешници и стафиди, объркваме всичко до еднородна смес. Навиваме на руло.Така процедираме със всички листове до като свършат.

Поставяме в подходяща тавичка също намазана с масло или застлана с хартия за печене. Намазваме отгоре с мазнина рулата и слагаме за печене. Печем до готовност, докато порозовее отгоре. Изваждаме от фурната и изчакваме да изстине.

След това заливаме с горещ сироп, приготвен от захарта, водата и маслото.

Коментари