500 г тиквички-3 бр.
500 г патладжани-2 бр.
червен сос
2 с.л. зехтин
1 глава стар лук
3 скилидки чесън
1 морков
500 г телешка кайма
200 г домати на кубчета
черен пипер
джоджен или друга подправка по избор
бешамел
3 с.л. масло
3 с.л. брашно
500 мл прясно мляко
индийско орехче
черен пипер, сол
отделно
250 г моцарела
200 г кашкавал
зеленчуците се режат на тънки ленти по дължина
патладжаните се поръсват със сол и се изчаква да пуснат водат, измиват се и се отцеждат
всичко се запича на тефлонов тиган или друг с незалепващо покритие
дъното на тавичката се намазва с мазнина и се подреждат половината зеленчици, плътно със застъпване
червен сос
мазнината се загрява и в нея се задушават стария лук(на дребно), моркова (на кубченца) и чесъна
прибавя се каймата и се готви до готовност
залива се с доматите и се готви още 4-5 минути
овкусява се със сол, черен пипер и подправки по избор
изсипва се върху подредените зеленчуци
отгоре се подреждат резенчета моцарела
покрива се с останалите зеленчуци
бешамел
маслото се загрява и в него се запържва брашното
добавя се прясното мляко и се вари при непрекъснато разбъркване до сгъстяване
сосът се завършва с подправките
с него се залива подреденото ястие и всичко се слага в предварително нагрята фурна на 200 С
пече се до зачервяване - 40 минути.
изважда се и се покрива с настърган кашкавал
запича се отново до разтопяване на кашкавала
Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter
Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност