Тиквички (патладжани) с кайма и сирена - фалшива лазаня

Категория: / Зеленчукови / Кайма
Време за приготвяне:
75 минути
Аватарот: Соня Шатевана 17.07.2013г.

Продукти

за 6 - 8 порции
500 г тиквички-3 бр.
500 г патладжани-2 бр.
червен сос
2 с.л. зехтин
1 глава стар лук
3 скилидки чесън
1 морков
500 г телешка кайма
200 г домати на кубчета
черен пипер
джоджен или друга подправка по избор
бешамел
3 с.л. масло
3 с.л. брашно
500 мл прясно мляко
индийско орехче
черен пипер, сол
отделно
250 г моцарела
200 г кашкавал

Начин на приготвяне


    зеленчуците се режат на тънки ленти по дължина
    патладжаните се поръсват със сол и се изчаква да пуснат водат, измиват се и се отцеждат
    всичко се запича на тефлонов тиган или друг с незалепващо покритие
    дъното на тавичката се намазва с мазнина и се подреждат половината зеленчици, плътно със застъпване

червен сос

    мазнината се загрява и в нея се задушават стария лук(на дребно), моркова (на кубченца) и чесъна
    прибавя се каймата и се готви до готовност
    залива се  с доматите и се готви още 4-5 минути
    овкусява се  със сол, черен пипер и подправки по избор
    изсипва се върху подредените зеленчуци
    отгоре се подреждат резенчета моцарела
    покрива се с останалите зеленчуци

бешамел

    маслото се загрява и в него се запържва брашното
    добавя се прясното мляко и се вари при непрекъснато разбъркване до сгъстяване
    сосът се завършва с подправките
    с него се залива подреденото ястие и всичко се слага в предварително нагрята фурна на 200 С
    пече се до зачервяване - 40 минути.
    изважда се и се покрива с настърган кашкавал
    запича се отново до разтопяване на кашкавала

Коментари