Телешко с доматен сос и спанак

Категория: / Телешко
Време за приготвяне:
120 минути
от: Иво Некитовна 06.02.2013г.

Продукти

1 кг телешко за готвене на средноголеми парчета
1 буркан домати - консерва/лятото ще станат и с истински/
1 глава лук
1 пакет замразен лапад/спанак- около 6-700 млл като обем на око: аз предпочитам лапада. Ако държите на тегло - около половин килограм.
подправки - по желание сухи зеленчуци за супа, сол, магданоз


Начин на приготвяне

Месото се измива и се поставя в тенджера под налягане. Залива се с вода, добавя се дафинов лист и цепнат на 2 или 4 лук и солта. Вари се колкото е необходимо. За обикновеното "телешко" от магазините, което всъщност не е телешко, а е от прабабата на телето, необходимото време е около час и десет - час и 20 минути. Ако имате истинско телешко, времето е наполовина, дори една трета.
След сваряването се добавя листният зеленчук и доматената консерва, ако трябва се долива още малко вода в бульона. Понеже телешкото беше доста постно, добавих една хубава лъжица свинска мас. Слага се капакът, и се връща на котлона. СЛед като кипне, се изчаква 5-10 минути и се маха от огъня. По желание след свалянето на капака се нарязва малко магданоз.
При мен от тая импровизация се получи неочаквано добро ястие, имайки предвид, че времето, което отделих за нея беше не повече от 5-7 минути.
Да ви е сладко.

Коментари