Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Пълнено пиле с кайма и праз с картофено пюре и гъбен сос

От Маргарита Димитрова Маргарита Димитрова
0’ Подготовка
0’ Време за готвене
0 Порции
0 Трудност

ПРОДУКТИ ПЪЛНЕНО ПИЛЕ:
1 охладено пиле / около 1. 400 кг/
ЗА ПЛЪНКАТА:
500 гр гъби, сварени в 1 литър леко посолена вода
/Около 400 гр за плънката, а останалите за украса.Упоменавам количеството на водата, защото за приготвянето гъбения сос ще използвам бульона, в който са врели гъбките/.
250 гр кайма
1 глава праз лук / 200 гр/
20 гр ориз  / количеството е малко, оризът е само за плътност/
3 с. л.хубаво  краве масло- за плънката
още 1 с. л. от същото масло- за намазване вътрешността на пилето
щипка черен пипер
1 ч. л. чубрица
1 щипка босилек
щипка чесън на гранули
1 ч. л. пресен копър
сол на вкус
олио - за намазване на тавата за печене и на самото пиле
Много вкусно и ефектно ястие. Състои от три компонента: Пълнено пиле с гъби, кайма и праз, Картофено-млечно пюре, Гъбен сос.

ПРОДУКТИ ПЪЛНЕНО ПИЛЕ:
1 охладено пиле / около 1. 400 кг/
ЗА ПЛЪНКАТА:
500 гр гъби, сварени в 1 литър леко посолена вода
/Около 400 гр за плънката, а останалите за украса.Упоменавам количеството на водата, защото за приготвянето гъбения сос ще използвам бульона, в който са врели гъбките/.
250 гр кайма
1 глава праз лук / 200 гр/
20 гр ориз  / количеството е малко, оризът е само за плътност/
3 с. л.хубаво  краве масло- за плънката
още 1 с. л. от същото масло- за намазване вътрешността на пилето
щипка черен пипер
1 ч. л. чубрица
1 щипка босилек
щипка чесън на гранули
1 ч. л. пресен копър
сол на вкус
олио - за намазване на тавата за печене и на самото пиле

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ НА ПИЛЕТО:

В трите супени лъжици масло и щипка сол запържих за около 5-6 минути нарязания на кръгчета праз и нарязаните на филийки предварително сварени и отцедени гъби. Добавих каймата и предварително сварения и промит през гевгир със студена вода ориз и отново запържих.
Отстраних плънката от котлона и я овкусих с черния пипер, чубрицата, босилекът, копърът и щипката чесън.
Посолих още малко на вкус.
Оставих сместа леко да се охлади, като през това време намазах измитото и изчистено пиле от вътрешната страна с останалата 1 с. л. масло и го посолих с малко сол.
Напълних го с готовата вече плънка, заших го добре и го поставих , полегнало по гръб в тава, която обилно намазах с олио.
Прихванах крилцата и кълките с парчета от дървени шишчета, за да са прибрани към тялото му.
Налях 1 ч. ч. вода около него.
Завих го с фолио за печене и го поставих в предварително загрята на 250 градуса фурна.
Изпекох пилето на тази температура в продължение на 2 часа, като през това време го отвивах два пъти и го поливах с мазнината, която то бе пуснало.
След като пилето вече бе изпечено, отстраних фолиото, пуснах вентилатора на фурната, намалих градусите на 200  и го оставих  да се доизпече и хване коричка  с приятен лек загар.

СГЛОБЯВАНЕ И ОФОРМЯНЕ НА ЯСТИЕТО:

Извадих изпеченото пиле и го поставих в средата на голяма плато.
Около него наредих топки от  КАРТОФЕНО ПЮРЕ, което приготвих по следния начин:

ПРОДУКТИ ЗА  КАРТОФЕНО ПЮРЕ:
500 гр обелени картофи
2 с. л. прясно мляко
3 с. л. краве масло
2 с. л. заквасена сметана
50 гр пушено сирене
сол – при необходимост

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ НА ПЮРЕТО:
Картофите нарязах на 4 и ги сварих в продължение на 15 минути в тенджерата под налягане в леко посолена вода.
Извадих ги и още топли ги намачках с приспособлението от кухненския набор за пасиране като през това време добавих маслото, после млякото, а след тях заквасената сметана и топеното сирене.
Получава се невероятно пухкаво пюре с много приятен вкус.
Лекичко върху част от пилето и върху картофените топки полях с ГЪБЕН СОС, който приготвих така:

ПРОДУКТИ ЗА ГЪБЕН СОС:

3 с. л. краве масло
бульонът , получен от варенето на гъбите
3 с. л. брашно / с връх/
30 гр бяло вино
50 гр топено сирене/ натурално/
50 гр заквасена сметана
1 щипка чесън на гранули
1 с. л. от мазнината, която бе пуснало пилето при неговото печене

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ НА СОСА:

В сгорещеното краве масло и малко сол запържих брашното.
Разредих го с част от гъбения бульон / с неговото количество ще се съобразите в зависимост от желаната от вас гъстота за соса/ .
Оставих го да поври малко като непрекъснато го разбърквах.
Изсипах виното и отново разбърках.
Добавих топеното сирене, заквасената сметана и супената лъжица мазнина от пилето, отново при непрекъснато бъркане.
Овкусих с чесъна.
Украсата на самото блюдо е по ваша преценка и виждане.
Аз го украсих с останалите гъби, чери доматчета, малко кисели краставички , лимон и зелени подправки.

Спечели вечеря за двама или бутилка вино с Кулинарния конкурс на Dir.BG >>

Дайте оценка:

Тагове: чесън сол черен пипер чубрица праз кайма пиле пресен копър ориз гъби босилек

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче