Пролетна витаминозна гозба в тестени гювечета

Време за приготвяне:
100 минути
Аватарот: Маргарита Димитрована 02.05.2012г.

Продукти

За тестото:

300 г брашно
150 мл вода
10 г жива мая
1 к.л. сол
1 ч.л. захар
2 с.л. олио
лимонов сок, получен от 1/3 плод
2 с.л. олио (за намазване на гювечетата)

За ястието:

1 глава стар лук
десетина стръкчета зелен лук
3-4 стръкчета пресен чесън
3 чушки – червена и зелена
1 морков
1 картоф
2 пресни домата или същото количество от буркан
200 г лапад
7-8 листа от киселец
4- 5 с.л. олио
малко вода
1 к.л. червен пипер
1 к.л. чубрица (плюс съвсем малко балканска)
пресен копър
по желание можете да сложите и гъби

Начин на приготвяне

За тестените гювечета: Маята размих в хладката вода. Течността изсипах в брашненото кладенче, което предварително бях направила. Добавих солта, захарта, лимоновия сок и олиото. Замесих меко тесто, което оставих около 50 минути да втаса. Замесих го отново, разточих го на кора, от която изрязах 4 кръга с помощна на паничка за супа.

Взех 4 купички за ядки, които обърнах обратно и намазах с олио. Върху  всяка една от тях поставих по едно тестено кръгче, което внимателно разпънах по стените на самата купичка. Събрах изрязаните краища, намесих ги отново, разточих нова кора и от нея изрязах капачетата. Направих три отвора върху тях, кръгчетата от които използвах за декорация.

Намазах тестените съдове и техните капачета с олио и ги изпекох (без повторно втасване) в предварително зарята на 180 градуса фурна, докато придобиха цвета на истинска глина.

Пояснение: Капачетата сложих в чинийки с ръбове, за да запазят формата си при самото печене.

Извадих ги от фурната и съвсем леко с върха на ножа ги извадих от купичките. Оставих ги да поизстинат, а през това време направих плънката.

За плънката или същинското ястие: Най-напред в сгорещеното олио запържих нарязания лук - стар кромид, зелен и чесън. Към него добавих и нарязаните на парченца чушки. След около 5 минути сложих настърганите морков и картоф. Добавих и нарязаните домати и задуших всичко при често разбъркване в продължение на още 5 минути, след което сложих изчистения от средната жилка  лапад и листенцата киселец. Посолих на вкус и поръсих с чубрицата. Налях не повече от 50 мл вода и задуших ястието до пълна готовност. Разбърквах често, за да не залепне на дъното настърганият картоф. Отстраних съда от котлона и оставих ястието да се поохлади. Напълних гювечетата с вкусното ястие, похлупих ги и сервирах.

Коментари