Необходими продукти:
- 800 г телешки ребра с кост
- Зехтин
- Сол
- Черен пипер
- Див лук
- Табаско
- Мащерка
- Пушен червен пипер
- Цели листа от кисело зеле
- 330 мл светла бира
- 3 зрънца бахар
- 3 дафинови листа
- Резени корен от целина
Начин на приготвяне:
- Ребрата се разрязват между всяка кост и получените парчета се намазват със зехтин от всички страни. Обтриват се със сол.
- Запечатват се в нагорещен тиган. Първо се слагат с мазната старана надолу. След 2 мин. се обръщат така че тя да е нагоре и се поръсват с дивия лук, черния пипер, мащерката и табаското. В мазнината се пускат зрънцата анасон.
- После мръвките се запържват от всички останали страни и тиганът се отстранява от огъня.
- За всяко парче месо се отделят по три листа кисело зеле, на които предварително се изрязват чепчетата във V-образна форма. Последните се нареждат на дъното на гювеча и се поливат със зехтин.
- Ако листата са по-малки, използват се повечко, за да се се загърнат плътно ребрата.
- Така получените сарми се нареждат в глиненото гърне.
- Мазнината, останала в тигана, се полива с 200 мл гореща вода и се излива при сармите.
- Добавя се бирата.
- Редят се резените глава от целина, дафиновите листа и зрънцата бахар. Всичко се поръсва с червения пипер.
- Гювечът се захлупва с капака и се слага в студена фурна, която се пуска на 200 градуса.
- Ястието се пече така за час.
- Огънят се намаля на 150 градуса и ребрата се оставят във фурната за още 3-4 часа.