Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Телешки ребра в гювеч

Задушете ги увити в зелеви листа и всички ще ахнат

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев
25’ Подготовка
240’ Време за готвене
5 Порции
2 Трудност

Необходими продукти:

  • 800 г телешки ребра с кост
  • Зехтин
  • Сол
  • Черен пипер
  • Див лук
  • Табаско
  • Мащерка
  • Пушен червен пипер
  • Цели листа от кисело зеле
  • 330 мл светла бира
  • 3 зрънца бахар
  • 3 дафинови листа
  • Резени корен от целина

Начин на приготвяне:

  1. Ребрата се разрязват между всяка кост и получените парчета се намазват със зехтин от всички страни. Обтриват се със сол.

    Снимка: Юлиян Илиев

  2. Запечатват се в нагорещен тиган. Първо се слагат с мазната старана надолу. След 2 мин. се обръщат така че тя да е нагоре и се поръсват с дивия лук, черния пипер, мащерката и табаското. В мазнината се пускат зрънцата анасон.

    Снимка: Юлиян Илиев

  3. После мръвките се запържват от всички останали страни и тиганът се отстранява от огъня.

    Снимка: Юлиян Илиев

  4. За всяко парче месо се отделят по три листа кисело зеле, на които предварително се изрязват чепчетата във V-образна форма. Последните се нареждат на дъното на гювеча и се поливат със зехтин.

    Снимка: Юлиян Илиев

    Снимка: Юлиян Илиев

  5. Ако листата са по-малки, използват се повечко, за да се се загърнат плътно ребрата.

    Снимка: Юлиян Илиев

    Снимка: Юлиян Илиев

    Снимка: Юлиян Илиев

  6. Така получените сарми се нареждат в глиненото гърне.
  7. Мазнината, останала в тигана, се полива с 200 мл гореща вода и се излива при сармите.
  8. Добавя се бирата.
  9. Редят се резените глава от целина, дафиновите листа и зрънцата бахар. Всичко се поръсва с червения пипер.

    Снимка: Юлиян Илиев

  10. Гювечът се захлупва с капака и се слага в студена фурна, която се пуска на 200 градуса.

    Снимка: Юлиян Илиев

  11. Ястието се пече така за час.
  12. Огънят се намаля на 150 градуса и ребрата се оставят във фурната за още 3-4 часа.

    Снимка: Юлиян Илиев

Дайте оценка:

Тагове: зехтин сол черен пипер кисело зеле мащерка дафинови листа бира лук целина телешко пушен червен пипер сос "Табаско" бахар

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче