Необходими продукти:
- 1 буркан бял боб, отцеден
- 1 буркан кисело зеле
- 2 свински вратни пържоли
- 3 ч.ч. телешки бульон, горещ
- Сол и черен пипер
- Пушен червен пипер
- Джоджен
- 1 с.л. краве масло
- 1 ч.л. кимион
- Олио
- 1 глава лук
- 1 ч.ч. домати, смлени, от консерва
- 2 ч.л. захар
- 1 дафинов лист
- 3 зрънца бахар
- 2 скилидки чесън
- 1 люта чушка
Начин на приготвяне:
- Зелето се слага в тенджера да закъкри на слаб огън и му се долива 1 ч.ч. телешки бульон. Овкусява се с 2 с.л. пушен червен пипер, дафинов лист, зрънцата бахар, кимион и обилно количество черен пипер. Оставя се така, докато се приготвят останалите съставки.
- В тиган на силен огън с малко олио на дъното се запържва свинското, предварително нарязано на кубчета. Когато хване коричка от всички страни, се прибавят кромидът и чесънът. Всичко се оставя за 5 мин. да се позадуши.
- Добавя се пушен червен пипер, малко захар и продуктите се разбъркват.
- Изливат се доматите и малко вода. Огънят се намаля и се изчаква течността да се изпари.
- От киселото зеле се изваждат зърната бахар и дафиновият лист.
- Прибавя се всичко от тигана и ястието се разбърква. Изсипва се отцеденият боб от буркан и се доливат още 2 чаши от телешкия бульон. Гозбата се разбърква добре и се овкусява с джоджен и 1 с.л. краве масло. Опитва се за сол.
- Лютата чушка се срязва надлъжно през средата, но не до края и се топва в ястието.
- Котлонът се засилва и когато всичко заври, се намаля до слаба степен, слага се капакът на съда и бобът със свинско и кисело зеле се оставя да къкри за още 20 мин., за да се смесят добре вкусовете.