2 ½ чаши брашно,
¼ ч.л. сол,
5-6 с.л. захар,
1 чаша несолено масло,
¼ до ½ чаша (60 мл. – 120 мл.) студена вода.
За пълнежа:
½ чаша гъсто сладко,
1 жълтък + 1 ч.л. мляко,
захар за поръсване
Загрейте фурната до 175ОС градуса. Поставете брашното, солта и захарта (5 с.л.) в купа. Размесете с лъжица след това добавете масло и разбърквайте докато сместа заприлича на груби трохи. Добавете ¼ чаша (60 мл.) вода по малко, докато се получи тесто, ако е необходимо се добавя още малко вода. Завийте купата с фолио и охладете 20 минути. Поставете тестото на плота и разточете с дебелина 3-5 мм. С формичка (6 см диаметър) изрежете сладките, като я потапяте в брашно. Постелете тава с пергаментова хартия. Поставете изрязаните сладки върху хартията. Поставете дървено шишче в сладката и заравнете с тестото (да стане като близалка) Върху сладката поставете сладко и нарязани парченца ябълка и поставете друго парче сладка отгоре и притиснете краищата с пръсти. Запечатайте и украсете краищата с помощта дървено шишче. И така продължете до изчерпване на количествата. Разбъркайте жълтък с мляко и намажете всеки „пай”. С помощта на остър нож нарежете три разреза на всеки пай. Изпечете на 175ОС за около 20-25 минути до златисто-кафяво.
Извадете от печката, охладете и им се насладете.
Не ми се получиха много красиви, но затова пък са вкусни.
Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter
Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност