Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Паста със зеленчуци на фурна

С плътен вкус

25’ Подготовка
90’ Време за готвене
4 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 300 г несварена паста пене
  • 3 супени лъжици зехтин
  • 1 голям патладжан, нарязан
  • 1 глава червен лук, нарязан на ситно
  • 2 чушки, почистени от семките и нарязани на ситно
  • 2 тиквички, нарязани
  • 3 скилидки чесън, счукани
  • 2 супени лъжици доматено пюре
  • 400 г консерва домати на кубчета
  • Малка връзка босилек, с отделени листа и стръкове, като и двете трябва да са нарязани на ситно
  • 25 г пармезан, настърган
  • 25 г настъргана моцарела
  • 75 г зрял чедър, настърган

Начин на приготвяне:

  1. Сварете пастата, като следвате инструкциите на опаковката. Запазете чаша от водата на пастата и я отцедите 2 минути преди посоченото време.
  2. Загрейте 2 супени лъжици от олиото в дълбок тиган с незалепващо покритие на слаб до среден огън, след което добавете патладжана. Разбъркайте добре и пържете, докато омекне и стане златист от всички страни, около 10-15 минути.
  3. Извадете патладжана в купа и сипете останалия зехтин в тигана. След като се загрее, сложете лука с щипка сол и запържете 5-7 минути, докато омекне, преди да разбъркате чушките и тиквичките вътре.
  4. Гответе още 15-17 минути, докато покафенеят леко, след което добавете чесъна. Гответе още няколко минути, докато пусне аромата си.
  5. Сложете доматеното пюре и го оставете да се карамелизира за 5 минути.
  6. Изсипете готовите патладжани, доматите, стръковете босилек и половината листа босилек. Оставете да къкри леко за 20-25 минути, след което подправете на вкус.
  7. Загрейте фурната на 200 градуса.
  8. Смесете сварената паста заедно с водата, която сте запазили, в тава. Прибавете зеленчуковата смес, овкусете, ако не необходимо.
  9. Комбинирайте сирената с голяма щипка черен пипер, след което разпръснете сместа върху пастата. Сложете във фурната и печете за 15-20 минути, докато добие златист загар.

Разпръснете отгоре останалите листа босилек и сервирайте

Дайте оценка:

Тагове: зехтин чесън червен лук домати чушки тиквички паста патладжан доматено пюре моцарела чедър пармезан

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче