Необходими продукти:
- 300 г несварена паста пене
- 3 супени лъжици зехтин
- 1 голям патладжан, нарязан
- 1 глава червен лук, нарязан на ситно
- 2 чушки, почистени от семките и нарязани на ситно
- 2 тиквички, нарязани
- 3 скилидки чесън, счукани
- 2 супени лъжици доматено пюре
- 400 г консерва домати на кубчета
- Малка връзка босилек, с отделени листа и стръкове, като и двете трябва да са нарязани на ситно
- 25 г пармезан, настърган
- 25 г настъргана моцарела
- 75 г зрял чедър, настърган
Начин на приготвяне:
- Сварете пастата, като следвате инструкциите на опаковката. Запазете чаша от водата на пастата и я отцедите 2 минути преди посоченото време.
- Загрейте 2 супени лъжици от олиото в дълбок тиган с незалепващо покритие на слаб до среден огън, след което добавете патладжана. Разбъркайте добре и пържете, докато омекне и стане златист от всички страни, около 10-15 минути.
- Извадете патладжана в купа и сипете останалия зехтин в тигана. След като се загрее, сложете лука с щипка сол и запържете 5-7 минути, докато омекне, преди да разбъркате чушките и тиквичките вътре.
- Гответе още 15-17 минути, докато покафенеят леко, след което добавете чесъна. Гответе още няколко минути, докато пусне аромата си.
- Сложете доматеното пюре и го оставете да се карамелизира за 5 минути.
- Изсипете готовите патладжани, доматите, стръковете босилек и половината листа босилек. Оставете да къкри леко за 20-25 минути, след което подправете на вкус.
- Загрейте фурната на 200 градуса.
- Смесете сварената паста заедно с водата, която сте запазили, в тава. Прибавете зеленчуковата смес, овкусете, ако не необходимо.
- Комбинирайте сирената с голяма щипка черен пипер, след което разпръснете сместа върху пастата. Сложете във фурната и печете за 15-20 минути, докато добие златист загар.
Разпръснете отгоре останалите листа босилек и сервирайте