Необходими продукти:
- 500 г патладжани
- Зехтин, около 10 с.л.
- 2 скилидки чесън
- 1/2 глава лук
- 1 с.л. брашно
- 1 яйце
- Сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 200 градуса и изпечете патладжаните за 45 мин., като предварително ги набодете с вилица на няколко произволни места и ги намажете с 2 с.л. зехтин. След изпичане ги разрежете надлъжно на две и ги оставете да изстинат.
- С помощта на лъжица издълбайте сърцевината им и ги преместете в гевгир за 1 час, за да се отцеди напълно течността от тях. Изстискайте ги внимателно и ги прехвърлете в купа. Намачкайте ги хубаво с вилица.
- През това време в добре загрят тиган с малко зехтин на дъното запържете наситнените лук и чесън за 5 мин. Оставете ги да поизстинат и ги пресипете при патладжанената смес.
- Добавете брашното, малко сол и черен пипер на вкус и разбъркайте.
- Загрейте силно чист тиган и налейте малко зехтин на дъното. Изпържете палачинките една по една, като добавяте около 2 с.л. от патладжаненото тесто за всяка. Около 4-5 мин. на страна са достатъчни за постигане на желания златист цвят.