Посочените тук количества са за едно хранене, но тъй като предлагаме и съвет как да си съхраните по-голямо количество от крокетите за "черни дни", когато не ви се готви или просто бързате, игнорирайте тези мерки и си направете повече заготовка като все пак следите пропорциите между отделните съставки. Хрупкавите малки хапки, топчета или кюфтенца, според формата, в която ги омесите, са лесни за приготвяне и замразени. Трябва ви само тиган и не голямо количество мазнина за пържене.
Необходими продукти:
- 300 г риба, печена или пържена, без костите и кожата
- 2 с.л. крема сирене
- сок от лайм, от 1 лайм
- кора от лайм, от 1 лайм
- 2 с.л. магданоз, нарязан на ситно
- 2 с.л. копър, нарязан на ситно
- сол
- пипер
- 300 г галета
- 200 г брашно
- 3 яйца
- олио или зехтин за пържене
- майонеза, за сервиране
Начин на приготвяне:
- Отстранете кожата и костите от рибата.
- Поставете парчетата риба в купа и добавете останалите продукти (без тези за панировката).
- Разбъркайте с вилица и леко намачкайте, докато сместа се слепне добре.
- Навлажнете ръцете си и оформете от сместа крокетите според предпочитаната от вас форма. Прехвърлете ги в тава, покрита с хартия за печене, и ги оставете във фризер за поне 3 часа. Могат да се съхраняват замразени до 2 месеца.
- Извадете крокетите от фризера. Оваляйте ги първо в брашното, след това ги потопете в леко разбърканите яйца и след това ги оваляйте в галетата.
- Използвайте плитък и шорок тиган. Сложете зехтин, като мазнината трябва да покрива около 2 см от дъното и да е загрята на около 180 градуса.
- Пържете крокетите до златистокафяво, или докато станат хрупкави.
- Извадете ги от тигана и ги оставете да се отцедят върху чиния, покрита с няколко слоя кухненска хартия.
- Сервирайте с малко майонеза.