Необходими продукти:
- 50 г масло
- 1 глава лук, нарязана на ситно
- 2 скилидки чесън, наситнени
- 50 г обикновено брашно
- 500 мл пълномаслено прясно мляко
- 250 мл пилешки или зеленчуков бульон
- 1 кг картофи, тънко нарязани (използвайте мандолина за по-равномерни резени)
- 75 г пармезан, ситно настърган
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната до 180 градуса и намажете с масло дълбока тава за печене с размери 20 x 30 см.
- Разтопете маслото в тиган на средно силен огън и запържете лука и чесъна с щипка сол за 8-10 минути, докато лукът леко омекне.
- Изсипете брашното, разбъркайте добре и гответе още няколко минути. Смесете заедно млякото и бульона, след това постепенно ги изсипете, като разбърквате добре между добавянията, докато всичко се включи и получите гладък сос. Оставете да къкри няколко минути, след което подправете добре със сол и черен пипер.
- Поставете половината нарязани картофи на един слой в намазания с масло съд, като леко ги застъпвате, ако е необходимо.
- Изсипете половината сос, след това разпръснете отгоре половината пармезан. След това наредете останалите картофи, залейте с останалия сос и поръсете с останалия пармезан. Покрийте с фолио и печете 1 час, след което махнете фолиото и печете още 30 минути до златисто.