Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Лесен картофен огретен

За цялото семейство

20’ Подготовка
110’ Време за готвене
6 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 50 г масло
  • 1 глава лук, нарязана на ситно
  • 2 скилидки чесън, наситнени
  • 50 г обикновено брашно
  • 500 мл пълномаслено прясно мляко
  • 250 мл пилешки или зеленчуков бульон
  • 1 кг картофи, тънко нарязани (използвайте мандолина за по-равномерни резени)
  • 75 г пармезан, ситно настърган

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната до 180 градуса и намажете с масло дълбока тава за печене с размери 20 x 30 см.
  2. Разтопете маслото в тиган на средно силен огън и запържете лука и чесъна с щипка сол за 8-10 минути, докато лукът леко омекне.
  3. Изсипете брашното, разбъркайте добре и гответе още няколко минути. Смесете заедно млякото и бульона, след това постепенно ги изсипете, като разбърквате добре между добавянията, докато всичко се включи и получите гладък сос. Оставете да къкри няколко минути, след което подправете добре със сол и черен пипер.
  4. Поставете половината нарязани картофи на един слой в намазания с масло съд, като леко ги застъпвате, ако е необходимо.
  5. Изсипете половината сос, след това разпръснете отгоре половината пармезан. След това наредете останалите картофи, залейте с останалия сос и поръсете с останалия пармезан. Покрийте с фолио и печете 1 час, след което махнете фолиото и печете още 30 минути до златисто.

Дайте оценка:

Тагове: краве масло чесън лук бульон картофи прясно мляко пармезан брашно