Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Като от мазето на баба: Конфитюр от сини сливи

Бърза и лесна рецепта, с която през зимата да се наслаждавате на произведения от вас конфитюр като добавка към вкусни палачинки


Да си направите палачинки в студена зимна събота сутрин и да сложите от собствения си конфитюр - това доближава максимално до уханието в повечето бабини къщи. Именно есента е времето, в което да затворите в буркани изкушенията, събирали цяло лято слънчеви лъчи. Вече би трябвало да сте калени в приготвянето на зимнина, след като ви показахме лесни рецепти за лютеница и туршия.Advertisement

И рецептата за конфитюр от сливи никак няма да ви затрудни.

Ксилитол "Д-р Кескин" от Market.dir.bg

Снимки в колажа: iStock by Getty Images и Market.dir.bg

Ксилитол "Д-р Кескин"

 

Като начало са ви нужни 2 кг сини сливи, килограм захар, вода - около две трети от една чаена чаша, от същата отмервате и една трета оцет. Не се учудвайте, ако продуктите ви се струват малко. Обещахме ви лесна рецепта и се придържаме към обещанието. Въпросът е веднъж да добиете смелост, оттам нататък е лесно. 

Керамична бутилка за оцет с дозатор от Market.dir.bg

Снимка: Market.dir.bg

Henry Керамична бутилка за оцет с дозатор

 

След като сте набавили продуктите, измийте сливите, почиствате ги от костилките, като ги разделите на две половини, ако го правите ръчно. Бабите ни го правеха предимно ръчно, като чалъмът е сливите да са по-зрели, за да ви е по-лесно. Освен това, дават и повече сладост на конфитюра.  

Уред за обезкостяване на сливи от Market.dir.bg

Снимка: Market.dir.bg

Уред за обезкостяване на сливи

 

Разбира се, може да заложите и на улесняващите живота на домакините уедри, като този на Corer за обезкостяване на сливи и кайсии. Вече е тестван и наистина спестява много време, независимо дали сливите са зрели или по-зелени. 

Плитка тава за печене от Market.dir.bg 

Снимки в колажа: iStock by Getty Images и Market.dir.bg

Плитка тава за печене

 

Разстелете сливите в тава - трябва да е широка и плитка. Поръсете ги със захарта, като се стараете да покрие всички еднакво. Оставете ги да постоят така една нощ. На сутринта сипете отгоре смесената с оцет вода и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за около два часа.

Десертна чиния от Market.dir.bg

Снимка: iStock by Getty Images
 

Десертна чиния

 

Дали конфитюрът е готов, може да разберете по това дали капка от него ще се разтече в чиния или не. Съответно е готов, ако капката не се разтече. Последното е да изсипете сместа в бурканчета и да ги затворите плътно. Така сте готови и с тази голяма задача.

Мармалад от сини сливи Д-р Кескин от Market.dir.bg 

Снимки в колажа: iStock by Getty Images и Market.dir.bg
 

Мармалад от сини сливи Д-р Кескин

 

Винаги може да скриете евентуален провал, като купите максимално близките до бабините произведения продукти на Д-р Кескин - конфитюри от малини, ягоди, кайсии, диви плодове и какви ли още не варианти, които освен всичко са без добавена захар.

Сигурни сме обаче че няма как да сгрешите, ако имате достатъчно желание и мотивация.

"Мармалади и зимнина. 50 Лесни рецепти" от Market.dir.bg 

Снимки в колажа: iStock by Getty Images и Market.dir.bg

Мармалади и зимнина. 50 Лесни рецепти

 

А ако сте се престрашили да станете редовни в приготвянето на зимнина, полезна ще ви бъде книгата "Мармалади и зимнина. 50 Лесни рецепти". В нея към приготвянето на зимнина се подхожда като към свещенодействие. Ето откъс от резюмето:

"В зимнината се крие сладката мъдрост на сърцето: как да съхраним настоящето за по-неблагоприятните времена от годината с помощта на неповторими вкусотийки, способни да ни припомнят летните багри, когато навън е навалял сняг, или пролетното изобилие, когато ни заобикалят ароматите на есента. Приготвянето на зимнина у дома ни потапя в приятната атмосфера на ритуал, навярно достоен за мишците на Херкулес, но носещ най-вече емоционално и гастрономическо удовлетворение - особено ако използваме плодове и зеленчуци от нашата собствена градина".

Щипка за горещи съдове от Market.dir.bg

Снимка: Market.dir.bg

Щипка за горещи съдове

 

Щипката за горещи съдове може да бъде ваш верен помощник в приготвянето не само на зимнини, но и за сладки изкушения, които изискват печене във фурна. Пък и нали вече споменахме, че целта на статиите ни от типа "обратно на село" и "като на село при баба" са именно в това да ви улесним и помогнем да се престрашите да отоворите бабините рецепти без да се плашите.

Мерителни кани от Market.dir.bg

Снимка: Market.dir.bg

Комплект от 2 бр. мерителни кани

 

А в този дух добър помощник на кулинарите са и мерителните кани Meti, защото сладкарските неща - било сладка, конфитюри и мармалади, искат точни дози и стриктно спазване на рецептите.

Тиган за палачинки от Market.dir.bg 

Снимки в колажа: iStock by Getty Images и Market.dir.bg

Тиган за палачинки

 

След като сте оборудвани с всичко необходимо и имате готовия конфитюр, тествайте го още сега и си направете вкусни палачинки. Добър апетит! Може да споделите резултата в коментарите.

Очаквайте и още интересни, но най-вече лесни предложения за приготвяне на зимнина. Не се плашете от липсата на време. Веднъж опитали собствената си продукция, ще искате още от този вкус.  

В сайта на Market.dir.bg ще откриете голямо разнообразие от артикули (продукти за здраве и красота, за дома, дрехи, обувки, аксесоари, стоки за деца и домашни любимци, храни и напитки), като при регистрация и първа покупка над 50 лв. получавате 15 лв. отстъпка! Безплатна доставка за поръчки над 150 лв.

Дайте оценка:

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче