Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Картофена запеканка с гъби и чушки

Бързо и вкусно ястие за студените дни

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев
10’ Подготовка
50’ Време за готвене
6 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 500 г картофи
  • 500 г чушки
  • 2 големи домата
  • 150 г гъби
  • 1 глава кромид лук
  • 3 скилидки чесън
  • 2 яйца
  • 1 с.л. брашно
  • 200 г кисело мляко
  • 150 г настърган кашкавал
  • Олио
  • Сол и черен пипер на вкус
  • 2 бр. карамфил
  • 1 ч.л. сушен босилек

Купете тави за печене

Когато стане дума за печене, по-важно и от най-добрата рецепта е да имате подходящите тави, тави със скара, йенски тенджери, плочи и формички за сладкиши.

Начин на приготвяне:

  1. Наситнените лук и чесън се запържват за 3 мин. на среден огън в тиган с малко олио.
  2. Добавят се нарязаните на едро гъби, съдът се затваря с капак зеленчуците се оставят за 5 мин.
  3. Чушките и доматите се кълцат на едро и се прибавят към останалите продукти. Запържват се за 5 мин.
  4. Фурната се включва да загрее на 180 градуса.
  5. Картофите се обелват и се настъргват. Половината количество се разстила на дъното на йенска тенджера или подходяща дълбока тава, намазана с малко олио.
  6. Отгоре се изсипва всичко от тигана и ястието се овкусява със сол, черен пипер, карамфил и босилек. Изливат се 50 мл вода. Отгоре се изсипва останалата част от настърганите картофи.
  7. Съдът се поставя във фурната без капак и всичко се оставя да се запече за около 30 мин.
  8. През това време в една купа се разбиват яйцата с киселото мляко. Добавя се брашното и всичко се разбърква отново до получаване на гладка консистенция.
  9. Към нея се прибавя настъргания кашкавал, заливката се разбърква с вилица и йенската тенджера се вади от фурната.
  10. Запеканката се полива със сместа от купата и се връща да се допече за около 15 мин.

 

Дайте оценка:

Тагове: чесън черен пипер карамфил олио домати картофи яйца чушки кисело мляко кашкавал гъби босилек кромид лук брашно