Необходими продукти:
- 500 г картофи
- 500 г чушки
- 2 големи домата
- 150 г гъби
- 1 глава кромид лук
- 3 скилидки чесън
- 2 яйца
- 1 с.л. брашно
- 200 г кисело мляко
- 150 г настърган кашкавал
- Олио
- Сол и черен пипер на вкус
- 2 бр. карамфил
- 1 ч.л. сушен босилек
Начин на приготвяне:
- Наситнените лук и чесън се запържват за 3 мин. на среден огън в тиган с малко олио.
- Добавят се нарязаните на едро гъби, съдът се затваря с капак зеленчуците се оставят за 5 мин.
- Чушките и доматите се кълцат на едро и се прибавят към останалите продукти. Запържват се за 5 мин.
- Фурната се включва да загрее на 180 градуса.
- Картофите се обелват и се настъргват. Половината количество се разстила на дъното на йенска тенджера или подходяща дълбока тава, намазана с малко олио.
- Отгоре се изсипва всичко от тигана и ястието се овкусява със сол, черен пипер, карамфил и босилек. Изливат се 50 мл вода. Отгоре се изсипва останалата част от настърганите картофи.
- Съдът се поставя във фурната без капак и всичко се оставя да се запече за около 30 мин.
- През това време в една купа се разбиват яйцата с киселото мляко. Добавя се брашното и всичко се разбърква отново до получаване на гладка консистенция.
- Към нея се прибавя настъргания кашкавал, заливката се разбърква с вилица и йенската тенджера се вади от фурната.
- Запеканката се полива със сместа от купата и се връща да се допече за около 15 мин.