Необходими продукти:
- 600 г картофи, обелени, на едри кубчета
- Прясна целина
- Зехтин
- 2 с.л. краве масло
- 1/2 кофичка кисело мляко
- 1 жълтък
- 1/2 лимон
- Сол и черен пипер на вкус
- Пресен магданоз, наситнен
- Кубче телешки или друг бульон
- 2 моркова, на едро
- 2 глави кромид лук, на едро
- 5 скилидки чесън, на едро
- Пресен копър, наситнен
- Чубрица
- Риган
Начин на приготвяне:
- В 3 с.л. зехтин, загрят на дъното на дълбока тенджера, се запържват морковите. След 3 мин. се добавят чесънът, лукът, щипка сол и черен пипер. Зеленчуците се пържат още 3 мин.
- Доливат се 2 л гореща вода и се изчаква тя да заври. Слагат се картофените кубчета и ястието се оставя да къкри на умерен огън за 20-30 мин.
- Взимат се 2 стръка прясна целина, но без листата, които се заделят за после. Стъблата се нарязват на ситно и се прибавят в супата.
- Добавя се и кубчето бульон и всичко се разбърква. В тенджерата се хвърля 1/2 шепа сол и чорбата се опитва. Ако трябва, соли се още.
- В касерола на друг котлон се разтопява кравето масло на слаб огън. В купа се разбъркват киселото мляко, жълтъка и сокът от половин лимон. На око към сместа се сипват малко зехтин, ръсят се чубрица и риган и се ползва телена бъркалка, за да се направи хомогенна смес. Тя се изсипва при кравето масло, разбърква се и се изчаква да започне да бълбука.
- Гребват се 2 черпака от бульона на чорбата и се изсипват в касеролката. Застройката се бърка и на тънка струйка се излива в супата при непрестанно бъркане.
- Наситняват се листата от целина, копърът и магданозът и се прибавят в тенджерата. Ястието се сваля от огъня, похлупва се и се оставя да почине за 10 мин., за да могат да се смесят добре ароматните подправки със самата гозба.
- Сервира се в купчки и се поднася с препечен хляб, черен пипер и зехтин за овкусяване.