Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Картофена чорба по нашенски

Насладете се на едно съвсем просто и ароматно ястие

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев

Необходими продукти:

  • 600 г картофи, обелени, на едри кубчета
  • Прясна целина
  • Зехтин
  • 2 с.л. краве масло
  • 1/2 кофичка кисело мляко
  • 1 жълтък
  • 1/2 лимон
  • Сол и черен пипер на вкус
  • Пресен магданоз, наситнен
  • Кубче телешки или друг бульон
  • 2 моркова, на едро
  • 2 глави кромид лук, на едро
  • 5 скилидки чесън, на едро
  • Пресен копър, наситнен
  • Чубрица
  • Риган

Начин на приготвяне:

  1. В 3 с.л. зехтин, загрят на дъното на дълбока тенджера, се запържват морковите. След 3 мин. се добавят чесънът, лукът, щипка сол и черен пипер. Зеленчуците се пържат още 3 мин.
  2. Доливат се 2 л гореща вода и се изчаква тя да заври. Слагат се картофените кубчета и ястието се оставя да къкри на умерен огън за 20-30 мин.
  3. Взимат се 2 стръка прясна целина, но без листата, които се заделят за после. Стъблата се нарязват на ситно и се прибавят в супата.
  4. Добавя се и кубчето бульон и всичко се разбърква. В тенджерата се хвърля 1/2 шепа сол и чорбата се опитва. Ако трябва, соли се още.
  5. В касерола на друг котлон се разтопява кравето масло на слаб огън. В купа се разбъркват киселото мляко, жълтъка и сокът от половин лимон. На око към сместа се сипват малко зехтин, ръсят се чубрица и риган и се ползва телена бъркалка, за да се направи хомогенна смес. Тя се изсипва при кравето масло, разбърква се и се изчаква да започне да бълбука.
  6. Гребват се 2 черпака от бульона на чорбата и се изсипват в касеролката. Застройката се бърка и на тънка струйка се излива в супата при непрестанно бъркане.
  7. Наситняват се листата от целина, копърът и магданозът и се прибавят в тенджерата. Ястието се сваля от огъня, похлупва се и се оставя да почине за 10 мин., за да могат да се смесят добре ароматните подправки със самата гозба.
  8. Сервира се в купчки и се поднася с препечен хляб, черен пипер и зехтин за овкусяване.

Купете тенджери

Ако обичате да готвите у дома, то знаете колко важно е да имате качествени съдове. Керамични и индукционни, чугунени, плитки и дълбоки - тук ще намерите всички видове.

Дайте оценка: