Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Глазирано шкембе с пюре от царевица

Изискан деликатес с неповторим вкус

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев

Необходими продукти:

  • 800 г шкембе, почистено и сварено
  • 1 с.л. черен пипер на зърна
  • 2 дафинови листа
  • 2 клонки розмарин
  • 80 г царевично нишесте
  • 2 с.л. барбекю сос
  • Сол и млян черен пипер, на вкус
  • Олио за пържене
  • 300 г царевица от консерва, отцедена
  • Краве масло, 1 с.л.
  • 150 мл прясно мляко
  • 3 с.л. готварска сметана
  • Семена сусам, за украса
  • Пресен риган, за украса

Снимка: iStock by Getty Images

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте 1,5-2 л вода в една тенджера и я изчакайте да загрее. Добавете солта, зърната черен пипер, розмарина и дафиновия лист.
  2. Нарежете шкембето на едри хапки и го сложете в съда и сложете капака.
  3. Варете го за час и половина, изключете котлона, изцедете месото и го подсушете.
  4. Загрейте добре дълбок тиган, най-добре да е уок, с около 800 мл олио в него.
  5. Изсипете царевичното нишесте в една малка купа и оваляйте всяко парче от шкембето, като след това го пуснете в тигана. Пържете на порци и не "пренаселвайте" съда, за да се получи отлично изпържване. 3-4 минути на порция са достатъчни.
  6. Готовите парченца се поставят върху дебел слой кухненска хартия, за да се отцедят хубаво от мазнината.
  7. След това те се прехвърлят в една голяма и дълбока купа и се обливат с барбекю соса. Съдът се разтръсква добре, за да се разпредели вкуса на подправката равномерно.

  8. В една касерола изсипете царевицата, кравето масло, готварската сметана и солта. Сложете ги на умерен огън и изчакайте сместа да започне да къкри. Намалете котлона и гответе още 15 мин.
  9. Прехвърлете всичко в блендер и го миксирайте до получаване на хомогенно пюре. Добавете още малко краве масло и пак разбийте.
  10. Всяка порция се сервира в плоска чиния, по чието дъно се разстила слой от царевичното пюре, а отгоре се редят парченцата от шкембето. Ръсят се пресен риган и семена от сусам.

Купете тенджери

Ако обичате да готвите у дома, то знаете колко важно е да имате качествени съдове. Керамични и индукционни, чугунени, плитки и дълбоки - тук ще намерите всички видове.

Дайте оценка:

Тагове: краве масло черен пипер розмарин дафинов лист олио шкембе чорба пресен риган прясно мляко готварска сметана сусам сос барбекю царевично нишесте царевица