Необходими продукти:
- 800 г шкембе, почистено и сварено
- 1 с.л. черен пипер на зърна
- 2 дафинови листа
- 2 клонки розмарин
- 80 г царевично нишесте
- 2 с.л. барбекю сос
- Сол и млян черен пипер, на вкус
- Олио за пържене
- 300 г царевица от консерва, отцедена
- Краве масло, 1 с.л.
- 150 мл прясно мляко
- 3 с.л. готварска сметана
- Семена сусам, за украса
- Пресен риган, за украса
Начин на приготвяне:
- Загрейте 1,5-2 л вода в една тенджера и я изчакайте да загрее. Добавете солта, зърната черен пипер, розмарина и дафиновия лист.
- Нарежете шкембето на едри хапки и го сложете в съда и сложете капака.
- Варете го за час и половина, изключете котлона, изцедете месото и го подсушете.
- Загрейте добре дълбок тиган, най-добре да е уок, с около 800 мл олио в него.
- Изсипете царевичното нишесте в една малка купа и оваляйте всяко парче от шкембето, като след това го пуснете в тигана. Пържете на порци и не "пренаселвайте" съда, за да се получи отлично изпържване. 3-4 минути на порция са достатъчни.
- Готовите парченца се поставят върху дебел слой кухненска хартия, за да се отцедят хубаво от мазнината.
- След това те се прехвърлят в една голяма и дълбока купа и се обливат с барбекю соса. Съдът се разтръсква добре, за да се разпредели вкуса на подправката равномерно.
- В една касерола изсипете царевицата, кравето масло, готварската сметана и солта. Сложете ги на умерен огън и изчакайте сместа да започне да къкри. Намалете котлона и гответе още 15 мин.
- Прехвърлете всичко в блендер и го миксирайте до получаване на хомогенно пюре. Добавете още малко краве масло и пак разбийте.
- Всяка порция се сервира в плоска чиния, по чието дъно се разстила слой от царевичното пюре, а отгоре се редят парченцата от шкембето. Ръсят се пресен риган и семена от сусам.