Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Септември е: Още малко за царевицата

Ще предпази очите ви и ще ви зареди с антиоксиданти и фибри


Безспорно, тя е много вкусна. Съдържа и много захар. И именно това придава сладост на вкуса й, който, ако желаете, можете да подсилите още повече, като добавите една супена лъжица захар във водата, в която ще я варите. Септември се счита за най-добрия месец за царевица, защото тогава тя е в своята най-сладка фаза. Възползвайте се от първите есенни дни, за да се насладите на последните кочани за сезона. А ето и няколко интересни факта за самия зеленчук:

Можем да поставим царевицата в две различни графи. Едната е тази на зеленчуците, защото обичаме да я консумираме печена или варена. Но можем да я отнесем и към зърнените култури, когато говорим за царевица, която използваме, за да направим пуканки.

Това е храна, богата на антиоксиданти и фибри. Освен това съдържа витамин С, желязо, магнезий и фосфор - елементи, които обаче малко се губят при термичната й обработка.

Благодарение на антиоксидантите, които съдържа, тя има свойството да предпазва очите ни.

Богата е на калории. За да бъдем точни, една варена или печена царевица има 280 калории (разбира се, те също зависят от размера на кочана). Какво означава това? Че трябва да се яде разумно.

Не трябва да се консумира сурова. Защо? Заради целулозата в семената й, която не може да се разгради от тялото на човек. Това може да доведе до проблеми с храносмилането, както и до редица алергии.

Как да си овкусим варената царевица?

А сега и един практически съвет. По-горе споменахме трика с добавянето на лъжица захар, но не всички обичат царевицата чак толкова сладка. Но винаги можем да я направим по-вкусна и без захар. Ето нещата, които можем да добавим към водата, в която я варим:

  • няколко дафинови листа
  • чаша-две прясно мляко (за два кочана царевица)
  • бучка краве масло
  • индийско орехче
  • скилидка чесън (цяла) и черен пипер.

А като я сварим, можем да я подсушим с кухненска хартия и да я сложим в нагорещен тиган, за да й придадем приятна коричка.

Снимка: iStock by Getty Images

 

Дайте оценка:

Тагове: краве масло чесън сол черен пипер прясно мляко индийско орехче царевица

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче