за масленото тесто:
300 г брашно
150 г краве масло студено на парчета
100 г захар или 1/2ч.ч. пудра
1 яйце
1 щипка сол
1с.л. ликьор от кафе
Това е основа за две подложки, според съда с който разполагате. Аз имах една 30/14см. И една 30/22см.Трябва да са дълбоки минимум 10см.
От това тесто стават страхотни курабийки , децата умират да си правят формички.
за ягодово-малиновото желе:
500 г ягоди
300гр. малини
200 г кафява захар
300 мл сухо шампанско
1 лайм
3 пакетчета желатин
за крема:
200 г крем сирене
300 мл сладкарска сметана
250гр. цедено кисело мляко
120 г захар
250 г ягоди
150 мл сухо шампанско
20 мл бял ром – може и есенци
1с.л. ликьор от кафе
2 пакетчета желатин
кората от 1 лайм
канела на вкус
за украса:
листа прясна мента и пресен джоджен
Начин на приготвяне:
Всички продукти за тестото се разбиват. От образувалите се трохи се оформя топка. Завива се във фолио за свежо съхранение и се оставя в хладилник за 1 час.
После се оформя кора с дебелина 4–5 мм и се изрязва с помощта на формата, в която ще се пече
Слага се върху хартия за печене, набожда се с вилица и се пече в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор, за 8–10 минути, съвсем леко да порозовее, иначе става много твърда и се чупи.Изваждате внимателно и още топла премервате дали влиза във формата, ако има нужда я издялквате с назъбен нож леко където опира.
Ягодите и малините за желето се почистват и се пасират
Минават се през цедка и се смесват със захарта, виното и лимоновия сок. Кипват се за 4–5 минути
Сместа се оставя да се охлади..
Желатинът се накисва в студена вода, след това се разтваря на водна баня. Прибавя се към ягодовата смес
На дъното и по стените на съда в който ще редите се слага фолио за свежо съхранение.
Ягодовата смес се изсипва вътре, накъсват се 1-2 листенца джоджан. Оставя се в хладилник докато се желира.
Желатинът за крема, се накисва в малко студена вода и се оставя се набъбне. Захарта, виното, канелата, рома и 100мл вода се кипват в тенджера. Прехвърлят се в купа, желатинът се разтваря на водна баня и се добавя към тях. Слагат се сиренето, млякото и настърганата лимонова кора и се разбива с миксер
Сметаната се разбива с миксер. Към нея се прибавя другата смес и се разбърква с шпатула.
Кремът се разпределя във върху желето и отгоре се слагат разполовените ягоди, накъсват се листа мента и се поръсва крема.
Покрива се с изпеченото тесто- еко се притиска и се оставя в хладилник за 24 часа.Така платката ще попие по хубаво.
След като се изстуди се обръща в/у подходяща чиня махаме съда и се оставя за около 4-5 часа така, фолиото се отстранява . Десертът се нарязва на кубчета.
Украсява се с листенца прясна мента и се поднася.
Стават доста хапки с размер 3/3см.
Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter
Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност