Ястието се приготвя много бързо и лесно, а резултатът е превъзходен. Може да се сервира топло или студено, както и да се гарнира с много продукти по ваш избор. Но ето един класически вариант на картофената торта, с който няма да сбъркате.
Какво ще ви трябва
- 500 г картофи, обелени и настъргани на ренде
- 1 с.л. олио или зехтин
- 3 с.л. цедено кисело мляко, смесено с 2 скилидки пресован чесън и наситнен пресен копър
- 80 г настърган кашкавал
- 2 сварени яйца, разрязани на четвъртнки
- 2 сурови яйца
- 2 с.л. наситнен пресен копър
- 2 скилидки пресован чесън
- 1 стрък празн, наситнен
- сол и черен пипер на вкус
Как се прави
- Картофите се обелват и се настъргват на ренде в една купа. Овкусяват се с малко сол и черен пипер. Разбъркват се със суровите яйца.
- Сваряват се две яйца и се оставят да изстинат.
- В дълбок тиган се загрява 1 с.л. мазнина и вътре се изсипват половината картофи. Отгоре се слагат наситнения праз, чесън и копър. Слагат се и останалата част от картофите.
- Продуктите не се разбъркват, а се оставят на умерен огън, за да хване долната част на тортата коричка. Около 8-10 мин. са достатъчни.
- Всичко се обръща много внимателно и се оставя за още толкова време, след което се сваля от огъня.
- Пак се обръща и се слага в плоска чиния. Веднага се поръсва с настъргания кашкавал, за да може той малко да се поразтопи.
- Отгоре се размазва слой от разбитото цедено кисело мляко, смесено с още малко пресован чесън и копър.
- Тук може тортата да се остави да изстине и да се сложи в хладилник за няколко часа. А може и да се сервира топла.
- За финал най-отгоре за украса се редят сварените яйца, разрязани на четвъртинки.
Да ви е сладко!