Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Бърза солена торта с картофи

Рецептата е лесна и с нея ще изненадате приятно всеки гост

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев
5’ Подготовка
20’ Време за готвене
4 Порции
2 Трудност

Ястието се приготвя много бързо и лесно, а резултатът е превъзходен. Може да се сервира топло или студено, както и да се гарнира с много продукти по ваш избор. Но ето един класически вариант на картофената торта, с който няма да сбъркате.

Снимка: iStock by Getty Images • Снимката е с илюстративна цел

Какво ще ви трябва

  • 500 г картофи, обелени и настъргани на ренде
  • 1 с.л. олио или зехтин
  • 3 с.л. цедено кисело мляко, смесено с 2 скилидки пресован чесън и наситнен пресен копър
  • 80 г настърган кашкавал
  • 2 сварени яйца, разрязани на четвъртнки
  • 2 сурови яйца
  • 2 с.л. наситнен пресен копър
  • 2 скилидки пресован чесън
  • 1 стрък празн, наситнен
  • сол и черен пипер на вкус

Снимка: iStock by Getty Images • Снимката е с илюстративна цел

Как се прави

  1. Картофите се обелват и се настъргват на ренде в една купа. Овкусяват се с малко сол и черен пипер. Разбъркват се със суровите яйца.
  2. Сваряват се две яйца и се оставят да изстинат.
  3. В дълбок тиган се загрява 1 с.л. мазнина и вътре се изсипват половината картофи. Отгоре се слагат наситнения праз, чесън и копър. Слагат се и останалата част от картофите.
  4. Продуктите не се разбъркват, а се оставят на умерен огън, за да хване долната част на тортата коричка. Около 8-10 мин. са достатъчни.
  5. Всичко се обръща много внимателно и се оставя за още толкова време, след което се сваля от огъня.
  6. Пак се обръща и се слага в плоска чиния. Веднага се поръсва с настъргания кашкавал, за да може той малко да се поразтопи.
  7. Отгоре се размазва слой от разбитото цедено кисело мляко, смесено с още малко пресован чесън и копър.
  8. Тук може тортата да се остави да изстине и да се сложи в хладилник за няколко часа. А може и да се сервира топла.
  9. За финал най-отгоре за украса се редят сварените яйца, разрязани на четвъртинки.

Да ви е сладко!

Дайте оценка:

Тагове: зехтин чесън сол черен пипер олио праз торта пресен копър картофи яйца цедено кисело мляко кашкавал

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче