Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Стъпка по стъпка: Как да си направим доматено пюре за зимата

Задачата не е никак сложна


С настъпването на есента и подготовката за зимата доматеното пюре е една от най-традиционните и практични домашни зимнини. То е основа на много ястия през студените месеци - от супи до сосове за паста и яхнии.

Приготвянето на доматено пюре в домашни условия не е сложно, но изисква да му посветите един цял ден. Усилията обаче си заслужават, тъй като няма нищо по-хубаво от зимнината, която сме си приготвили сами, която не съдържа вредни съставки.

Сега ще видим стъпка по стъпка как да заредите килера/мазето с невъобразимо вкусно домашно доматено пюре.

Какво ви е нужно:

  • 5 кг зрели домати (по възможност домашни, добре узрели)
  • 1 с.л. сол
  • 1 ч.л. захар
  • пресен босилек или други подправки (по избор)
  • стъклени буркани с капачки

Стъпка 1: Подбор на доматите

Изберете зрели, сочни и здрави домати. Използвайте сортове с по-малко семки и по-месеста вътрешност. Това ще направи пюрето по-гъсто и по-богато на вкус.

Стъпка 2: Измиване и почистване

Измийте ги добре под течаща вода. Нарежете ги на четвъртини и ги почистете от дръжките. Ако искате да получите по-гладко пюре, обелете доматите предварително, като ги потопите в гореща вода за около 30 секунди и после веднага ги сложите в студена. Така кожата лесно ще се отлепи.

Стъпка 3: Варене

Сложете нарязаните домати в голяма тенджера на среден огън. Оставете ги да заврат и да се готвят около 30 минути, докато омекнат и пуснат сок. Можете периодично да ги разбърквате, за да не залепват по дъното на тенджерата.

Снимка: iStock by Getty Images

Стъпка 4: Прецеждане и пюриране

След като доматите омекнат, прекарайте ги през цедка или сито, за да премахнете семките и ципите. Ако предпочитате по-гладка текстура, използвайте пасатор или мелачка за домати. Този процес е важен, за да получите хубаво, гладко пюре.

Стъпка 5: Увиране

Върнете прецеденото доматено пюре в тенджерата и го оставете да къкри на слаб огън, докато се сгъсти. Това може да отнеме между 1 и 2 часа в зависимост от количеството отделена течност и желаната гъстота. Разбърквайте периодично, за да не залепне. Добавете малко захар в края на варенето, за да намалите киселинноста на доматите, а ако прецените - и босилек за повече аромат. Солта също може да се добави на този етап.

Стъпка 6: Подготовка на бурканите

Докато пюрето се вари, подгответе бурканите за съхранение. Измийте ги добре и ги стерилизирайте, като ги поставите в гореща вода или фурна за няколко минути. Тази стъпка е важна, за да се предотврати развитието на бактерии и мухъл по време на съхранението.

Стъпка 7: Затваряне

Когато пюрето е готово, сипете го в горещите стерилизирани буркани, като оставяте малко място до ръба. Затворете бурканите плътно и ги обърнете с капачката надолу, за да се създаде вакуум. Оставете ги така, докато изстинат напълно.

Снимка: iStock by Getty Images

Стъпка 8: Съхранение

След като бурканите изстинат, можете да ги съхранявате на тъмно и хладно място - килер, мазе или хладилник. Ако сте ги стерилизирали правилно, доматеното пюре е годно за консумация в продължение на няколко месеца.

Съвети:

  1. Подправки: За да обогатите вкуса на пюрето, може да добавите пресен босилек, мащерка или риган по време на варенето.
  2. Гъстота: Ако предпочитате по-гъсто пюре, оставете го да се вари по-дълго време на слаб огън, докато излишната течност се изпари.
  3. Замразяване: Ако не искате да консервирате в буркани, можете да замразите пюрето в пластмасови кутии или торбички.

Това класическо доматено пюре ще бъде вашата тайна за бързи и вкусни ястия. Можете да го използвате като основа за сосове за паста, супи, яхнии или за каквото друго ви хареса.

Дайте оценка:

Тагове: домати доматено пюре