Вижте как можете да разнообразите лятното си меню с тези свежи предложения. Единственото, за което трябва да се внимава тук, е изборът на подходящите домати. Те трябва да не са прекалено меки, за да могат да бъдат лесно издълбани и да запазят формата си и след като бъдат напълнени. А вариантите за плънката са безброй и подлежат на импровизация. Ето някои от най-оригиналните предложения.
Пълнени домати с киноа
Започнете, като издълбаете доматите и запазите капачетата им цели. Сварете киноата според инструкциите на опаковката и я оставете да изстине напълно. После я смесете с нарязана краставица, авокадо на дребни кубчета, наситнен лук, нарязан пресен кориандър, сокът от половин лимон и малко зехтин. Подправете със сол и черен пипер. Разпределете сместа в издълбаните домати и ги затворете с капачетата. Охладете ги за 45 мин. и ги сервирайте като предястие или основно ястие за обяд.
Пълнени домати с козе сирене и босилек
Тази гозба се прави на фурна и става много вкусна. Както и в предния пример - доматите се издълбават и им се запазват капачетата. Поставят се в тава и се овкусяват с малко зехтин. Важна стъпка тук е преди да ги напълните да ги запечете в предварително загрята фурна за 15-ина минутки на около 160 градуса, за да поомекнат. Докато чакате, в малка купа смесете козе сирене, нарязан пресен босилек, пресован чесън, малко сол и черен пипер. Напълнете издълбаните домати и ги върнете във фурната за още 10 мин. Сервирайте ги като основно ястие за вечеря.
Пълнени домати с гъби и чесън
Ето и един постен вариант. Подгответе доматите, както описахме в горната рецепта. Докато те са във фурната, загрейте малко зехтин в един голям тиган и задушете нарязаните гъби, чесъна и лука, за да поомекнат. Подправете ги със сол, черен пипер и подправки по ваш избор. Напълнете издълбаните домати с плънката и ги върнете във фурната за още 15 мин. Сервирайте ги като топло предястие.