Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Сладка мистерия: Защо шоколадът се завива в станиол

Замисляли ли сте се някога?


Винаги е вълнуващо да говорим за шоколад. Рафтовете в магазините приканят да опитаме най-различни комбинации, в които има люта чушка, цитрусови плодове, мента, морска сол, розови листенца и какво ли още не. Някои креативни майстори на шоколада не се колебаят да надхвърлят и най-смелите граници, приготвяйки любимия десерт с тютин или гъби за онези, които има по-смело небце.

Замисляли ли сте се обаче защо шоколадовите блокчета се увиват в станиол?

Както знаем, шоколадът се продава опакован в картонена или изработена от по-евтин материал опаковка, приканяща с привлекателния си външен вид. Отвътре обаче има още една опаковка от алуминиево фолио, която в едни други години беше радост за децата. Това не е никак случайно и то, както всичко останало по външния вид на шоколада, има своя смисъл.

Обясненията в тази посока не са едно и две, като никое от тях не включва мармоти, които трябва да са шампиони по оригами, за да завиват шоколада в станиол. Реалността е по-проста, дори скучновата.

Несъмнено, запазването на добрия външен вид с цел реклама е една от причините да има алуминиево фолио преди основната опаковка. Тъй като шоколадът не може да се съхранява непрекъснато в хладилник, то го предпазва да се разтече по опаковката.

Освен естетическите причини обаче има и друга по-важна. Станиолът запазва определени качества на шоколада. Ако е изложен твърде дълго на въздух и светлина, той може да се окисли, което със сигурност ще повлияе на вкусовите му качества. Това не важи за индустриалното производство на любимия десерт. Когато говорим за занаятчкийски шоколад, алуминиевото фолио обикновено не е необходимо, тъй като има малък шанс да се задържи дълго време, изложен в магазина.

И тъй като се вдъхновихме от твърде много приказки за шоколад, направихме специална селекция на рецепти с негово участие, които са събрали най-много четения. Нека видим кои са те:

 

Дайте оценка:

Тагове: млечен шоколад натурален шоколад

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче