Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Няколко вида мусака в гювечета

Ако не искате да готвите по цели тави с любимото ястие, спрете се на този вариант

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев

Мусаката е любима на почти всеки българин, а има и много разновидности по целия свят. Само че обикновено си я приготвяме в големи тави и я ядем няколко дни. Ако сте от онези хора, на които им омръзва да хапват едно и също меню 2-3 хранения подред, направете си мини-мусакички в гювечета.

Ще ви предложим няколко популярни варианти на ястието от световната кухня. Направете си едно от тях, или пък нека всяко гювече съдържа различна рецепта, вие си избирате.

Класическа гръцка

Започва се със слой изпечен патладжан, резени тиквички, последвани от сос бешамел и деликатен слой смляно говеждо месо. Този вековен шедьовър е идеален за по-горещите дни.

Снимка: iStock by Getty Images

Турска мусака с тиквички

Тази версия на мусаката залага на тънко нарязани тиквички, което прави ястието леко и свежо. Подправено обилно с канела, кимион и чесън, то е истинско доказателство за богатата кулинарна история на Турция. Ако търсите по-здравословна опция, турската мусака е отличен избор.

 

Египетска мусака с картофи

Тя е идеална за прохладните вечери. Гозбата се допълва от пикантнен доматен сос, кимион, канела, пресован чесън и силен аромат на прясна мента, превръщайки я в истински празник за сетивата.

Арменска с кисело зеле

Арменската мусака предлага неочаквана изненада с включването на кисело зеле, което добавя остра нотка към иначе меките вкусове на ястието. Крехкото свинско, сладнящият лук и ароматният ориз създават една чудна симфония от вкусове, която ще ви накара да поискате още.

Снимка: iStock by Getty Images

Мусака с кайма

Използвайте солидно количество смляно говеждо месо. Каймата се комбинира с лук, домати и подправки, преди да бъде наслоена върху пластове картофи и натрошено сирене. Разбъркайте едно яйце с малко прясно мляко и й направете заливка.

Ливанска мусака с нахут

Добавянето на нахут към комбинацията от кайма, придава неповторим вкус и прави тази рецепта малко по-богата на протеини. Тук се използват още агнешко месо и пресни подправки. Към класическата яйчена заливка се добавят галета и натрошено сирене.

Снимка: iStock by Getty Images

Дайте оценка:

Тагове: сол черен пипер червен пипер лук свинско телешко кайма агнешко гювече картофи тиквички прясно мляко патладжан сирене кимион нахут

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче