Необходими продукти:
- 350 г картофи, обелени и нарязани на кубчета
- Червен пипер
- Мащерка
- Краве масло
- Зехтин
- 2 глави кромид лук
- 1 стрък праз
- 300 грама кайма смес
- 3 скилидки чесън, на едро
- 2 с.л. доматено пюре
- 2 с.л. паста от фасул (пасиран варен боб)
- 1 кубче телешки или друг бульон, разтворено в чаша гореща вода
- 1 малка глава червено цвекло, обелена
- Пресен копър
- Пресен магданоз
- Черен пипер
- 3 равни с.л. брашно
- 3 с.л. течна сметана за готвене
- 1 с.л. заквасена сметана
- 1 с.л. майонеза
- 2 шепи настърган кашкавал
Начин на приготвяне:
- Фурната се загрява на 180 градуса.
- В намазнена с малко зехтин тава се сипват картофите, поръсват се с червен пипер и мащерка, а отгоре се нареждат 3 резенчета краве масло. Слагат се във фурната за 25-30 мин.
- В нагорещен тиган в 2 с.л. зехтин за 3 мин. се запържват лукът и празът, след което се добавят каймата и чесънът.
- Когато месото започне да хваща лека коричка, се добавят червеният пипер, доматеното пюре, малко магданоз и пастата от варен боб. Сместа се разбърква и се налива разтвореният бульон. Всичко се оставя да къкри докато поне половината течност поизври.
- Продуктите от тигана се добавят към вече позапечените картофки и тавата се връща във фурната за около 45 мин.
- В чопър се смилат цвеклото, 1 глава кромид лук, пресните копър и магданоз заедно с 1 с.л. зехтин, заквасената сметана, майонезата и малко черен пипер.
- В тиган на умерен огън се разтопяват 2 с.л. краве масло. Добавя се брашното и се разбърква. Изсипва се сместа от чопъра.
- След 1 мин. се налива течната сметана и с периодично бъркане се изчаква всичко да започне леко да къкри. Съдът се сваля от огъня.
- Тавата се изважда и мусаката се поръсва с настъргания кашкавал. Връща се във фруната докато той леко се поразтопи.
- Накрая се добавя и заливката от тигана и ястието се доизпича, докато тя не хване приятна коричка.