Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Мусака със заливка от червено цвекло

С нея тя става по-лека и по-красива

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев
10’ Подготовка
60’ Време за готвене
8 Порции
2 Трудност

Необходими продукти:

  • 350 г картофи, обелени и нарязани на кубчета
  • Червен пипер
  • Мащерка
  • Краве масло
  • Зехтин
  • 2 глави кромид лук
  • 1 стрък праз
  • 300 грама кайма смес
  • 3 скилидки чесън, на едро
  • 2 с.л. доматено пюре
  • 2 с.л. паста от фасул (пасиран варен боб)
  • 1 кубче телешки или друг бульон, разтворено в чаша гореща вода
  • 1 малка глава червено цвекло, обелена
  • Пресен копър
  • Пресен магданоз
  • Черен пипер
  • 3 равни с.л. брашно
  • 3 с.л. течна сметана за готвене
  • 1 с.л. заквасена сметана
  • 1 с.л. майонеза
  • 2 шепи настърган кашкавал

Снимка: Юлиян Илиев

Начин на приготвяне:

  1. Фурната се загрява на 180 градуса.
  2. В намазнена с малко зехтин тава се сипват картофите, поръсват се с червен пипер и мащерка, а отгоре се нареждат 3 резенчета краве масло. Слагат се във фурната за 25-30 мин. 

    Снимка: Юлиян Илиев

  3. В нагорещен тиган в 2 с.л. зехтин за 3 мин. се запържват лукът и празът, след което се добавят каймата и чесънът.
  4. Когато месото започне да хваща лека коричка, се добавят червеният пипер, доматеното пюре, малко магданоз и пастата от варен боб. Сместа се разбърква и се налива разтвореният бульон. Всичко се оставя да къкри докато поне половината течност поизври.

    Снимка: Юлиян Илиев

  5. Продуктите от тигана се добавят към вече позапечените картофки и тавата се връща във фурната за около 45 мин.

    Снимка: Юлиян Илиев

  6. В чопър се смилат цвеклото, 1 глава кромид лук, пресните копър и магданоз заедно с 1 с.л. зехтин, заквасената сметана, майонезата и малко черен пипер.

    Снимка: Юлиян Илиев

  7. В тиган на умерен огън се разтопяват 2 с.л. краве масло. Добавя се брашното и се разбърква. Изсипва се сместа от чопъра.

    Снимка: Юлиян Илиев

  8. След 1 мин. се налива течната сметана и с периодично бъркане се изчаква всичко да започне леко да къкри. Съдът се сваля от огъня.
  9. Тавата се изважда и мусаката се поръсва с настъргания кашкавал. Връща се във фруната докато той леко се поразтопи.

    Снимка: Юлиян Илиев

  10. Накрая се добавя и заливката от тигана и ястието се доизпича, докато тя не хване приятна коричка.

    Снимка: Юлиян Илиев

 

Дайте оценка:

Тагове: зехтин краве масло чесън черен пипер червен пипер мащерка магданоз праз копър кайма смес телешки бульон картофи заквасена сметана готварска сметана майонеза боб кашкавал доматено пюре цвекло кромид лук брашно

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче