Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Мусака със заливка от червено цвекло

С нея тя става по-лека и по-красива

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев
10’ Подготовка
60’ Време за готвене
8 Порции
2 Трудност

Необходими продукти:

  • 350 г картофи, обелени и нарязани на кубчета
  • Червен пипер
  • Мащерка
  • Краве масло
  • Зехтин
  • 2 глави кромид лук
  • 1 стрък праз
  • 300 грама кайма смес
  • 3 скилидки чесън, на едро
  • 2 с.л. доматено пюре
  • 2 с.л. паста от фасул (пасиран варен боб)
  • 1 кубче телешки или друг бульон, разтворено в чаша гореща вода
  • 1 малка глава червено цвекло, обелена
  • Пресен копър
  • Пресен магданоз
  • Черен пипер
  • 3 равни с.л. брашно
  • 3 с.л. течна сметана за готвене
  • 1 с.л. заквасена сметана
  • 1 с.л. майонеза
  • 2 шепи настърган кашкавал

Снимка: Юлиян Илиев

Начин на приготвяне:

  1. Фурната се загрява на 180 градуса.
  2. В намазнена с малко зехтин тава се сипват картофите, поръсват се с червен пипер и мащерка, а отгоре се нареждат 3 резенчета краве масло. Слагат се във фурната за 25-30 мин. 

    Снимка: Юлиян Илиев

  3. В нагорещен тиган в 2 с.л. зехтин за 3 мин. се запържват лукът и празът, след което се добавят каймата и чесънът.
  4. Когато месото започне да хваща лека коричка, се добавят червеният пипер, доматеното пюре, малко магданоз и пастата от варен боб. Сместа се разбърква и се налива разтвореният бульон. Всичко се оставя да къкри докато поне половината течност поизври.

    Снимка: Юлиян Илиев

  5. Продуктите от тигана се добавят към вече позапечените картофки и тавата се връща във фурната за около 45 мин.

    Снимка: Юлиян Илиев

  6. В чопър се смилат цвеклото, 1 глава кромид лук, пресните копър и магданоз заедно с 1 с.л. зехтин, заквасената сметана, майонезата и малко черен пипер.

    Снимка: Юлиян Илиев

  7. В тиган на умерен огън се разтопяват 2 с.л. краве масло. Добавя се брашното и се разбърква. Изсипва се сместа от чопъра.

    Снимка: Юлиян Илиев

  8. След 1 мин. се налива течната сметана и с периодично бъркане се изчаква всичко да започне леко да къкри. Съдът се сваля от огъня.
  9. Тавата се изважда и мусаката се поръсва с настъргания кашкавал. Връща се във фруната докато той леко се поразтопи.

    Снимка: Юлиян Илиев

  10. Накрая се добавя и заливката от тигана и ястието се доизпича, докато тя не хване приятна коричка.

    Снимка: Юлиян Илиев

 

Дайте оценка:

Тагове: зехтин краве масло чесън черен пипер червен пипер мащерка магданоз праз копър кайма смес телешки бульон картофи заквасена сметана готварска сметана майонеза боб кашкавал доматено пюре цвекло кромид лук брашно