Празнична пита

Категория: / Коледа / Тестени
Време за приготвяне:
80 минути
от: Violeta Matevaна 11.11.2015г.

Продукти

300 г пълнозърнесто брашно
500 г типово брашно
1 пакет суха мая
350 мл прясно мляко
100 мл хладка вода за маята
1 ч.л. захар
1 ч. л. сол
2 яйца без един жълтък (с него намазваме преди печене)
3 с.л. олио
семена за поръсване
олио за намазване на корите

Начин на приготвяне

Активира се маята в хладката вода със захарта и 2 с.л. брашно. Щом бухне, се замесва меко тесто, намазваме с олио и оставяме за 50 минути на топло да втаса. Разделяме на две части. От първата част късаме топче, колкото ябълка, и оставяме за украса. Останалото първо тесто разточваме на кора, нарязваме на 8 триъгълника - правят се по три разреза и се навива на кифли. Нареждат се в намаслена тава по края.

От второто тесто се отделя топче от 1/3 тесто, разточва се на кора и поставяме в средата на тавата, да запълни празното пространство. Останалото се разделя на 3 части. Всяка се разточва с големина на чиния и се нареждат една върху друга, намазани с олио, без третата. Нарязва се на 8 сектора. В средата на всеки се прави разрез и връхчето се промушва от долу нагоре 2 пъти. Основата се подвива отдолу и се реже с нож 1 см от тестото. С него се оформя цветето в средата.

Оставя се да почине още 30 минути, намазваме с разбития жълтък, малко олио. малко прясно мляко и поръсваме семена. Печем в загрята фурна на 180 градуса около 40-45 минути, като към края се намалява на 160 градуса и се покрива с фолио. Изважда се и покриваме с кърпа.

Коментари