Кокосов чийзкейк със заливка от солен карамел

Категория: / Десерти
Време за приготвяне:
180 минути
Аватарот: Соня Шатевана 31.10.2014г.

Продукти

за форма с диаметър 22-24 см
12 порции

основа

тези продукти са за основа и борд отстрани, ако не искате сладкишът да има страничен борд,   продуктите за основа трябва да се намалят наполовина.

    40 г кокосови стърготини
    100 г белени бадеми
    30 г захар(2с.л.)
    180 г бисквити - крекер, за торта
    100 г разтопено масло

чийзкейк

600 г крем сирене ( за предпочитане филаделфия или комбинация от филаделфия и бг крема сирене)  сн.2
3 с.л. захар


3 яйца
1 п. ванилия
1 с.л. лимонов сок
200 мл кокосово мляко
40 г кокосови стърготини
2 с.л нишесте
солен карамел
1/2 ч.ч. захар
3 с.л. вода
1/3 ч.ч. течна сметана
2 с.л. масло
1/2 ч.л. морска сол

Начин на приготвяне

основа

    Всички продукти, без маслото се смесват в блендер и се смилат.
    Към получената  пясъчна смес се прибавя разтопеното масло и се разбърква с шпатула до получаване на еднородна лепкава смес.
    Бисквитената смес се разстила на тънък слой по дъното и стените на формата за печене. Желателно е да се използва форма с подвижен пръстен. Притиска се и се уплътнява с пръсти или с помощта на чаша.
    Пече се в предварително загрята на 180 С фурна за 12 минути до получаване на златист загар, като се внимава да не изгори. Оставя се да изстива.

плънка

    Сиренето и яйцата се разбиват със захарта. Прибавят се кокосовото мляко, ванилията, лимоновия сок и нишестето
    Кокосовите стърготини се слагат в блендер заедно с 2-3 с.л. от горната смес и се смилат. Може да пропуснете тази стъпка, ако желаете да се усещат при консумиране кокосовите стърготини.
    Примесват се кокоса и сирената, разбърква се добре до получаване на гладка маса.
    Чийзкейкът се изсипва върху основата.
    Пече се в загрята на 200 С фурна за 8-10 минути, след това фурната се намалява до 160 С и печенето продължава още 45-50 минути. Готовият чийзкейк е плътен по краищата и леко мърда в средата.
    Оставя се да изстива за 2 часа в изключената, но топла фурна. Това предпазва кейка от напукване.
    Необходимо е чийзкейкът да престои още няколко часа в хладилник преди да е готов за консумация.
    Ако бордът е много висок и не ви харесва може да го изрежете и изгладите с остър нож.

 солен карамел


    Водата и захарта се смесват и се варят на слаб огън до златист цвят. Отдръпва се.
    Прибавя се сметаната, маслото и солта. Разбърква се много добре, прехвърля се в купа, покрива се с фолио и се прибира в хладилник. 
    При сервиране кейкът се полива с карамела.
    Украсата е карамел, карамелизирани кокосови стърготини и плодове.

Коментари