Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация
100 гр. ориз,
400 мл. прясно мляко,
1 прахче ванилия,
60 гр. захар на бучки,
20 гр. краве масло,
щипка сол,
20 гр. пудра захар,
125 гр.
Плодове от сладко /8 череши, 4 сини сливи, 2 с.л. сладко от портокалови корички, 2 с.л. мармалад от кайсии/,
1 резен пресен ананас,
4 с.л. вишновка,
200 гр. заквасена сметана,
20 гр. желатин,
1 с.л. олио за намазване на формата.

За крема:
300 мл. прясно мляко,
5 жълтъка,
150гр. пудра захар,
прахче ванилия

Оризът се сварява с млякото и ванилията на слаб огън – около 40 мин. Плодовете от сладкото се нарязват на дребни парчета и се омесват с вишновката, другите сладка, мармалада и 1 с.л. пудра захар. Оставят се да престоят докато се свари оризът. Към вече сварения и поизстинал ориз се прибавят мармаладът и вишновката със сладката. Разбърква се с вилица внимателно. Желатинът се накисва според инструкцията на пакетчето в студена вода и се оставя да набъбне. Кремът - 6 жълтъка се разбиват с пудрата захар до побеляване, прибавят се на малки порции при постоянно бъркане горещото мляко, ванилията и накиснатият желатин. Слага се на слаб огън /водна баня/ и се бърка до сгъстяване – около 30-35 мин. Когато почти е изстинал се прибавя оризовата смес и разбитата сметана.

Форма с диаметър 18 см. и височина 8-9 см. се намазва с лъжичка олио добре. С помощта на лъжица прехвърляме сместа вътре. Удря се отдолу да се уплътни добре, слага се намаслен лист готварска хартия отгоре и оставя за 6-7 часа в хладилник да стегне. Преди сервиране тортата се обръща и залива с карамелизирана захар /бучките захар и маслото/. Добър апетит!

Забележки: Убедете се, че наистина оризът и млякото са сварени. Вместо мармалад от кайсии сложих сладко от кайсии с цели плодчета. Ако няма да консумирате цялата торта наведнъж, залейте с карамелизирана захар само тези парчета, които ще ползвате. Тортата става много вкусна след престояване едно денонощие на студено. Нямах подходяща форма и използвах квадратна кутия с размери 20 на 20см.

Дайте оценка:

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче