Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Зимна изисканост: Салата от черна леща

Разнообразете ястията си

20’ Подготовка
25’ Време за готвене
4 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 200 г черна леща, известна още като белуга
  • 2 средно големи моркова
  • 3-4 стръка пресен лук
  • Малка връзка магданоз
  • 2 с.л. зехтин
  • Сокът от 1 лимон
  • 1 ч.л. горчица (по желание)
  • Сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

  1. Изплакнете черната леща и я сварете в подсолена вода за около 20-25 минути, докато омекне, но запази формата си. Отцедете я и я оставете да изстине.
  2. Обелете и настържете морковите на едро ренде.
  3. Нарежете пресния лук на тънки кръгчета.
  4. Нарежете магданоза на ситно.
  5. В малка купа смесете зехтина, лимоновия сок, горчицата, солта и черния пипер. Разбъркайте добре до получаване на хомогенна смес.
  6. В голяма купа сложете сварената леща, настърганите моркови, нарязания пресен лук и магданоза. Полейте с дресинга и разбъркайте внимателно, за да се овкуси равномерно.
  7. Оставете салатата да престои 10-15 минути, за да се смесят ароматите, и я сервирайте. Може да я поднесете като самостоятелно ястие или като гарнитура към печено месо или риба.

Съвет: Черната леща белуга е отлична за салати, защото не се разпада при готвене. Ако нямате такава, можете да я замените с кафява или зелена леща, но внимавайте да не я преварите.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин горчица пресен лук моркови пресен магданоз лимон леща