Необходими продукти:
- 200 г черна леща, известна още като белуга
- 2 средно големи моркова
- 3-4 стръка пресен лук
- Малка връзка магданоз
- 2 с.л. зехтин
- Сокът от 1 лимон
- 1 ч.л. горчица (по желание)
- Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Изплакнете черната леща и я сварете в подсолена вода за около 20-25 минути, докато омекне, но запази формата си. Отцедете я и я оставете да изстине.
- Обелете и настържете морковите на едро ренде.
- Нарежете пресния лук на тънки кръгчета.
- Нарежете магданоза на ситно.
- В малка купа смесете зехтина, лимоновия сок, горчицата, солта и черния пипер. Разбъркайте добре до получаване на хомогенна смес.
- В голяма купа сложете сварената леща, настърганите моркови, нарязания пресен лук и магданоза. Полейте с дресинга и разбъркайте внимателно, за да се овкуси равномерно.
- Оставете салатата да престои 10-15 минути, за да се смесят ароматите, и я сервирайте. Може да я поднесете като самостоятелно ястие или като гарнитура към печено месо или риба.
Съвет: Черната леща белуга е отлична за салати, защото не се разпада при готвене. Ако нямате такава, можете да я замените с кафява или зелена леща, но внимавайте да не я преварите.
ИЗБРАНО