Необходими продукти:
- 600 г гъби, нарязани на едро
- 3 кг овнешко месо
- Корен от целина
- Корен от пащърнак
- 4 картофа, на кубчета
- 1 ч.ч. малини или друг горски плод
- 3 дафинови листа
- 5 стръка пресен лук
- 1/2 връзка магданоз
- Сокът от един лимон
- Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Месото се почиства от сухожилията, костите и мазните части. Залива се с 2.5 л студена вода, слага се да кипне и се вари един час.
- Бульонът се прецежда, а овнешкото се нарязва на едри кубчета. Връща се в бульона и се вари до омекване.
- Слагат се корените от целина и пащърнак, нарязани на ситно.
- Добавят се нарязаните на кубчета картофи и гъбите.
- Ред е на наситнения пресен лук, дафиновите листа, малко сол и черен пипер.
- Горските плодове се увиват в марля и се добавят към супата. Ако водата е малко, се долива още.
- Изстисква се сока от един лимон и гозбата се затваря с капак за 30 мин. Марлята с плодовете се изважда.
- Солянката се сервира, като на дъното на купичка се слага от месото, което после се залива с бульона. Всяка порция се поръсва с още малко настинен пресен лук и се слага лъжица заквасена сметана.