Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

За изтрезняване: Солянка по хайдушки

Ароматна живителна супа за непоносимо тежки сутрини

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев
10’ Подготовка
90’ Време за готвене
10 Порции
2 Трудност

Необходими продукти:

  • 600 г гъби, нарязани на едро
  • 3 кг овнешко месо
  • Корен от целина
  • Корен от пащърнак
  • 4 картофа, на кубчета
  • 1 ч.ч. малини или друг горски плод
  • 3 дафинови листа
  • 5 стръка пресен лук
  • 1/2 връзка магданоз
  • Сокът от един лимон
  • Сол и черен пипер на вкус

Купете тенджери

Ако обичате да готвите у дома, то знаете колко важно е да имате качествени съдове. Керамични и индукционни, чугунени, плитки и дълбоки - тук ще намерите всички видове.

Начин на приготвяне:

  1. Месото се почиства от сухожилията, костите и мазните части. Залива се с 2.5 л студена вода, слага се да кипне и се вари един час.
  2. Бульонът се прецежда, а овнешкото се нарязва на едри кубчета. Връща се в бульона и се вари до омекване.
  3. Слагат се корените от целина и пащърнак, нарязани на ситно.
  4. Добавят се нарязаните на кубчета картофи и гъбите.
  5. Ред е на наситнения пресен лук, дафиновите листа, малко сол и черен пипер.
  6. Горските плодове се увиват в марля и се добавят към супата. Ако водата е малко, се долива още.
  7. Изстисква се сока от един лимон и гозбата се затваря с капак за 30 мин. Марлята с плодовете се изважда.
  8. Солянката се сервира, като на дъното на купичка се слага от месото, което после се залива с бульона. Всяка порция се поръсва с още малко настинен пресен лук и се слага лъжица заквасена сметана.

Дайте оценка:

Тагове: черен пипер дафинов лист пресен лук магданоз целина картофи малини лимонов сок гъби пащърнак овнешко

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче